2019. augusztus 9., 14:25

Lebegés ég és föld között

Ma kezdődik a DUNART. COM9 nemzetközi szimpózium Somorján, ahol a több országból érkezett képzőművészek élvezhetik az együtt alkotás örömét, megismerkedhetnek egymás „munkamódszereivel” és világlátásával is. Az immár kilencedik alkalommal sorra kerülő művésztelepről annak megálmodóját, szervezőjét és kurátorát, a somorjai születésű Mayer Éva, Munkácsy-díjas grafikusművészt kérdeztük.

somorjai-muvesztelep
Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: A DUNART. COM8 felvétele

Mi lesz az a témakör, ami köré az idei művésztelep épül?

A művésztelep minden évben tematikus, a kilencedik találkozó címe és tematikája a levitáció, (latinul levitas), ami könnyedséget jelent. Egy olyan állapot, amely során egy adott objektum a gravitációs erőt legyőzve stabilan lebeg a levegőben anélkül, hogy bármilyen más testtel kontaktusba kerülne. Számos technika létezik, amelynek segítségével a levitáció előidézhető. A felemelkedésnek többféle megjelenési formája egyfajta üzenetnek is beillik: a földtől való elszakadást, akár a transzcendens felé emelkedést szimbolizálhatja. A levitáció a szellem ereje általi levegőbe emelkedést takarhatja, a belső fejlődési út bejárásaként. A művésztelep alkotói ezen gondolatokra reflektálnak a szimpóziumon készülő alkotásaikkal. Az alkotók által elkészített szponzorképekből befolyó összeget egy hátrányos helyzetű gyermek tanítására ajánljuk fel.

Fotó:  A DUNART. COM8 felvétele

Milyen művészeket hívtál meg a Pomléba?

A művésztelep egyik célja a kapcsolatteremtés a művésztársadalom tehetséges hazai és külföldi, már szakmailag elismert és feltörekvő fiatal képzőművészei között, ahol egymás munkamódszerének, gondolkodásának megismerése által, új szellemi közösséget kívánunk teremteni. A kilenc év folyamán ezidáig 15 országból 150 alkotó kapott meghívást a művésztelepre. Idén Csehországból, Macedóniából, Lengyelországból, Romániából, Magyarországról és Szlovákiából érkeznek hozzánk, név szerint: Reshat Ameti (MK), Annamaria Bem (PL), Esse Bánki Ákos (HU), Ferencz Zoltán (RO), Vladimír Franz (CZ), Gáspár Annamária (HU), Gombos Andrea (HU), Kakas Olívia (SK/HU), Kiss Márta (SK), Labancz István (HU), Majoros Áron Zsolt (HU), Mayer Éva (SK/HU), Ionel Mihai (RO), Ráskai Szabolcs (HU), Gabriela Staszak (PL) és Ida Saudková (CZ).

Fotó:  A DUNART. COM8 felvétele

Mi lesz a sorsuk a művésztelepen született alkotásoknak?

A művésztelepünk értékteremtőnek számít Somorja város történetében, hiszen azon túl, hogy a város első nemzetközi művésztelepe, a művésztelep képzőművészeti gyűjteményének megalapítására és gyarapítására is hangsúlyt fektetünk. A gyűjtemény fő célja a kortárs művészek alkotásainak gyűjtése, a hagyományos megfogalmazásokon túl az újszerű médiumok alkalmazásáig, műfaji megkötés nélkül. Ezért a kilenc év folyamán céltudatosan hívjuk meg a magyarországi és határon túli magyar művészeket, illetve más külföldi ország szakmailag elismert alkotóit, mely minden évben általában a 12-16 fős alkotócsoportból áll.

Fotó:  A DUNART. COM8 felvétele

Hogy tudjátok évről évre megújítani ezt a rendezvényt, mitől lesz más az idei?

A művésztelep minden évben tematikus és más-más alkotókból áll össze a közösség. Emiatt minden év különleges számunkra és évről évre az újdonság erejével hat. A művésztelep idején a művészek helyileg alkotnak, így egymásra is hatással vannak. Olyan szakmai közegben dolgozhatnak, amely a tapasztalatok szerint a művésztelep és a városi közösség által hatással van későbbi szerepléseikre, témáikra és kiállítási lehetőségeikre. Az itt megfogalmazott és elkészült munkákat sikerrel mutatják be a hazai és külföldi kiállításokon is, így a művészek továbbviszik a művésztelep jó hírét. Idén a magyarországi AEGIS KULTÚRÁÉRT ÉS MŰVÉSZETÉRT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY íróközösségével együtt tervezzük a közös bemutatkozást a művésztelep válogatott gyűjteményének kiállításával egybekötve, melyre a Pozsonyi Magyar Intézetben, helyileg a magyarországi nagykövetségen kerül majd sor.

somorjai-muvesztelep
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.