2023. május 2., 08:26

Kulturális ajánló: Az MI nem művész

Újabb résszel jelentkezik a ma7 médiacsalád újságíróinak kulturális ajánlója. Filmek, könyvek, zenék. Minden, amit látni, olvasni vagy hallgatni érdemes!

mi
Fotó: Archívum

Egyre nagyobb intenzitással folynak a viták az MI, vagyis a mesterséges intelligencia körül. Istenítik, mert hasznos, átkozzák, mert veszélyesnek tartják. A mesterséges intelligencia sok területen használatos, így a gazdaságban, orvostudományban, tervezésben stb. Nemrég azonban átlépte a Rubicont. Boris Eldagsen német fotós Hamis emlékek: a villanyszerelő című, mesterséges intelligenciával készített „pályamunkája” kategóriagyőztes lett a Sony World Photography Award versenyen. A fotós nem vette át a díjat, mondván, csak vitát akart indítani a fotográfia jövőjéről, hogy fel vagyunk-e készülve a hasonló „csalásokra”. A fő kérdés: belefér-e a mesterséges intelligencia a kreatív művészet kategóriájába? A választ maga a fényképész adta meg: nem fér bele. 

 
 
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.