Különleges tárlat nyílt Rembrandt halálának 350. évfordulójára a hágai Mauritshuis múzeumban

muzsa.sk | MTI 2019. január 31., 09:42

Első ízben állítják ki egyszerre a gyűjteményében szereplő összes olyan művet, amely az elmúlt évszázadokban valódi Rembrandtként került az intézményhez.

A csütörtöktől látogatható kiállításon látható egyebek között a 17. században élt holland művész egyik utolsó önarcképe, valamint a Dr. Tulp anatómiája című 1632-es festmény is.
A tárlatot, ezzel egyben a Rembrandt Évet Beatrix holland hercegnő - korábban Hollandia királynője - nyitotta meg szerda este hivatalosan.

"Rembrandt különleges jelentőséggel bír minden nemzedék számára" - mondta Emily Gordenker, a Mauritshuis múzeum igazgatója.

Ez az első alkalom, hogy a múzeum egyszerre kiállítja azt a 18 festményt, amely valódi Rembrandtként került a múzeum gyűjteményébe az elmúlt évszázadok során.

A legfrissebb tudományos eredmények szerint ezek közül tizenegyet valóban a holland művész, ötöt azonban más alkotók festettek, további két alkotást pedig még alaposabb vizsgálatoknak kell alávetni.
Rembrandt 1606-ban született Leidenben, és 1669. október 4-én halt meg Amszterdamban.

Az amszterdami Rijksmuseum, amely Rembrandt festményeinek legnagyobb gyűjteményét őrzi, februárban nyíló kiállításán vonultatja fel a holland mestertől való összes alkotását.

0 HOZZÁSZÓLÁS