2021. szeptember 17., 09:43

Különleges acélszobrászati kiállítás nyílt a komáromi Limes Galériában

Hírnév a fémnek címmel, a Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület közreműködésével, szeptember 16-án a K-ARTS Művészeti Gyűjtemény fémes alkotásaiból nyílt acélszobrászati kiállítás a komáromi Limes Galériában. A nemzetközi válogatás már több külföldi platformon nagy sikerrel mutatkozott be, hangsúlyozva, hogy milyen széles határok között mozoghat az indusztriális művészet.

Nagy T. Katalin és Árvai István méltató beszéde hangzott el.
Médialapozó
Nagy T. Katalin és Árvai István méltató beszéde hangzott el.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A különböző fém alapanyagok, különleges megmunkálási technikák és a tematikák sokszínűsége jellemzi a szemrevételezhető műveket, amelyeket Árvai István művészettörténész, a KÉSZ Csoport művészeti vezetőjének köszöntője után Nagy T. Katalin művészettörténész mutatott be a tárlatnyitón, ahol a társszervező egyesületet Miglinczi Éva és Litomericzky Nándor képviselte.

A megnyitó ünnepség résztvevői
A megnyitó ünnepség résztvevői
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
KÉSZ Csoport sok cégből álló, magyar tulajdonú, kecskeméti központú cégcsoport, ipari és szolgáltató konglomerátum, mely több országban van jelen. Alapvetően építészettel, építőiparral, építőanyagok gyártásával, műszaki tevékenységekkel, ingatlanfejlesztéssel foglalkozik, de a könyvkiadás, szállodaipar és a szoftverfejlesztés mellett a kreatív ipari, művészeti tevékenység is megtalálható a palettáján.

E csoport több évtizede fontosnak tartja a kultúra, a művészetek felkarolását. Mecenatúra programja részeként hozta létre az elsősorban a képző- és az iparművészetre összpontosító K-ARTS Művészeti Alapítványt. A szervezet gondozza a nívós, folyamatosan gyarapodó kortárs K-ARTS Művészeti Gyűjteményt, melynek legunikálisabb része az acélszobrokat és az egyéb indusztriális alapanyagból készült műalkotásokat felvonultató kollekció.

Collin Hope: Kaktuszok I-III.
Collin Hope: Kaktuszok I-III.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A művek jelentős része a K-ARTS által szervezett, immár 18 éves múlttal rendelkező, Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion (KASZ+), nemzetközi alkotótábor keretében készült a KÉSZ Ipari és Innovációs Park területén, ahol sajátos atmoszférájú ipari közegben alkothatnak a Kecskemétre érkező magyarországi és külhoni művészek. A gyártelepen megrendezett alkotóműhelyek lehetőséget biztosítanak az üzemi technológiák kiaknázására, különböző acélalapanyagok felhasználására, indusztriális hátterű formaalkotásra.

Az alkotótelep megszületését a KÉSZ Holdingnak köszönhette – a szegedi tulajdonos, Varga Mihály jóvoltából a 25 négyzetméter alapterületű acélszerkezet-gyártó központ egyik csarnokát minden évben két hétre a képzőművészek foglalhatják el. Nem túlztás azt mondani, hogy számukra ez maga a Kánaán, hiszen olyan szobrokat álmodhatnak és valósíthatnak meg, amelyeket nem tudnának létrehozni műtermi körülmények között

– fogalmazott Nagy T. Katalin.

Árvai István köszöntője után Nagy T. Katalin művészettörténész mutatta be az alkotókat és műveiket.
Árvai István köszöntője után Nagy T. Katalin művészettörténész mutatta be az alkotókat és műveiket.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Hozzátette:

a jelenlegi válogatásban a 18 éves, félezer darabos gyűjteményből 50 mű látható.

Ha végigtekintenek a kiállításon, megtapasztalhatják mindazt a sokféleséget, mely jelen van a mai szobrászatban. Egyes térbeli művek erősen kapcsolódnak a helyhez és az időhöz, amelyben keletkeztek, mások akár a klasszikus szobrászati tradícióhoz is visszamennek. És hogy kiben, hogyan fog rezonálni egy-egy mű, az számos dolgotól függ: mit ismer az illető a szobrászat történetéből, illetve mik történtek vele az életében vagy éppen az elmúlt napokban. Reméljük, hogy e nagyszerű anyagban mindenki talál olyan munkát, ami megérinti és elgondolkoztatja

– fejtette ki méltatásában a művészettörténész.

Rabóczky Judit: Bolond
Rabóczky Judit: Bolond
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Az október 15-ig, naponta 13-17 óra között megtekinthető kiállításon
Barabás Márton, Becskei Andor, Berlekovity Iván, Bukta Imre, Dobó Bianka, Drabik István, Cseke Szilárd, Ecsedi Zsolt, Eperjesi Ágnes, Erős Apolka, Fock Máté, Gergely Réka, Gerber Pál, Gerle Margit, Jóna Gudvardardóttir (Izland), Nedim Hadziahmetovic (Szerbia), Collin Hope (Új-Zéland), Kazi Roland, Kopasz Tamás, Korompai Péter, Majoros Áron Zsolt, Majoros Gyula, Magyari Balázs, Mata Attila, Mátyási Péter, Orosz István, Plank Antal, Pintér Balázs, Pokorny Attila, Rabóczky Judit, Meghan Salgaonkar (India), Szabó Ottó, Szilvási Judit, Szirmai Nóra, Szurcsik József, Tettamanti Béla, Ujj Zsuzsanna, Ujházi Péter, Lata Upadhyaya (NBr) és Verebics Ágnes munkái kaptak helyet.

A megnyitó ünnepséget Németh Zsolt gitárművész színesítette zenéjével.

"Szép az, ami érdek nélkül tetszik."
"Szép az, ami érdek nélkül tetszik."
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Pokorny Attila: Táj-Ék
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.