2018. szeptember 13., 19:35

Krasznahorka inspiráló környezetében alkottak

Szeptember 13-án megnyitották a Rozsnyói MALOM 2018 című, a Baska József Nemzetközi Alkotótábor alkotásaiból összeállított kiállítást a Gömöri Közművelési Központ Betléri utcai épületében.

Rozsnyói MALOM 2018 kiállítás
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

A Rozsnyó Partnervárosaiért Polgári Társulás, Rozsnyó város önkormányzata és a Gömöri Közművelési Központ közös tárlata szeptember 20-ig várja a látogatókat.

Kardos Ferenc, a nemzetközi alkotótábort szervező Rozsnyó Partnervárosaiért Polgári Társulás elnöke a megnyitón hangsúlyozta, a nemzetközi alkotótábor a város fontos eseménye, s az évek teltével súlya egyre csak növekszik. „Őszintén örülök, hogy ilyen szép számban találkozhatunk itt, a Malom nemzetközi alkotótábor 19. évfolyama során készült képekből összeállított kiállítás megnyitóján” – fogalmazott, hozzátéve, reméli, a tábor a jövőben tovább tud fejlődni. Erre kiváló alkalom a következő évben sorra kerülő jubileumi, 20. évfolyam, amivel kapcsolatban már elkezdődtek a szervezési munkálatok. „Már vannak elképzeléseink” – jelezte.

Fotó:  Fábián Gergő

Burdiga Pál, Rozsnyó polgármestere örömét fejezte ki, hogy az alkotótábor minden évben visszatér Rozsnyóra. „Azt kívánom, hogy ez a jövőben is így legyen, soha ne szakadjon meg ez a folyamat. Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a kiállításhoz” – mondta. Hozzátette, nemcsak elképzelésekkel rendelkeznek a jövő évi táborral kapcsolatban, hanem már a helyszínt is kiválasztották, amit azonban még nem árult el. „Nagyon szép helyen lesz, reméljük, ott is gyönyörű képek születnek majd” – fogalmazott.

Miért Malom?

A megnyitót követően Kardos Ferenc lapunknak nyilatkozva felidézte a tábor létrejöttét. Mint kifejtette, Baska József dernői származású festőművésznek, aki Budapesten élte le az életét, nagy érdeme volt abban, hogy 1997-ben testvérvárosi szerződést írhattak alá Budapest Belváros-Lipótvárossal. Baska József folyamatosan építette a kapcsolatot a budapesti és a rozsnyói művészek között, s ennek gyümölcseként jött létre az első tábor még ugyanabban az évben.

„1997 és 2011 között 14 évfolyam a város rendezésében zajlott. Baska József mindig aktívan segített, ő volt a művészeti vezetője a tábornak. Aztán ez megszakadt, 2011 után nem rendezték meg. A 2015-ben megalakult Rozsnyó Partnervárosaiért Polgári Társulás vette át a tábor rendezését, amit azóta már negyedik alkalommal tesz” – magyarázta.

Fotó:  Fábián Gergő

Egyúttal arra is választ adott, miért a Malom nevet kapta az alkotótábor. „Baska József dernői, rozsnyói gyökerekkel rendelkezik. Mindig nagy nosztalgiával beszélt az anyai nagyszüleinek a malmáról, ami itt volt Rozsnyón. Talán a harmadik, negyedik táborban beszélgettünk erről, s abban maradtunk, hogy ugyan nem fogunk malmot építeni, de lesz neki malma Rozsnyón. Akkor neveztük el a tábort Malomnak” – idézte fel.

Rámutatott, egy nagyon komoly tradícióval rendelkező rendezvényről van szó, amelyre az idén – a hazaiakkal együtt – hat országból érkeztek festők. „Tizenöten vettek aktívan részt a táborban, amely Krasznahorkaváralján volt, nagyon inspiráló környezetben. Ezt a kiállított képeken is látni, nagyon szép művek születtek” – hangsúlyozta.

Végezetül elmondta, jövőre huszadik alkalommal rendezik meg az alkotótábort, s már megtalálták a megfelelő, szép környezetet, amely a rendezvény otthonául szolgálhat, s ahová meg tudnak hívni legalább olyan vagy még nagyobb számban művészeket, mint ahányan az idén alkottak. „Én már előre örülök a következő tábornak” – mondta hozzátéve, húsz év nagy idő. „Emberi életben is sok, hát még egy tábor életében” – fogalmazott.

Kölcsönös tanulás

Gabriela Görgeyová, a rozsnyói gimnázium tanárnője, a tábor művészeti vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, Szlovákia számos régiójából, valamint Magyarországról, Romániából és Lengyelországból is érkeztek résztvevők, akik idilli környezetben alkothattak, gyönyörű kilátás adódott a krasznahorkai várra.

Fotó:  Fábián Gergő

„Sokat sétáltunk a faluban, magunkba szívhattuk a környezet atmoszféráját, amit transzformáltunk a műveinkbe” – jegyezte meg. „Az ilyen szimpóziumok nagy hozadéka, hogy alkotásainkkal kölcsönösen gazdagítjuk egymást. Ennek kapcsán főleg a lengyel résztvevőket emelném ki. Lengyelországból évente új résztvevők érkeznek, akik mindig tökéletesen felkészültek, mindig új áramlatokat hoznak. Kölcsönösen tanulunk egymástól, figyelemmel követjük egymás alkotásait” – fogalmazott.

Rozsnyói MALOM 2018 kiállítás
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.