2018. augusztus 2., 10:01

Kovács Péter Garp jubileumi kiállításának megnyitója és Bunkertúra

A Füleki Vármúzeum 2018. augusztus 10-én nyitja meg Kovács Péter Garp füleki képzőművész „Törékeny” című. kiállítását. A hazai, de mára már külföldi közönség által is jól ismert művész kerek évfordulója alkalmából megrendezett tárlat a XXVIII. Palóc Napok és Füleki Városnapok idején valósul meg. 

garp.jpg
Médialapozó

Az immár harmadik évtizede megrendezett fesztivál programjaiba a Füleki Vármúzeum egy következő eseménnyel is bekapcsolódik. 2018.8.11-én valósul meg az első, tematikus „Bunkertúra”, amely során a 2. világháború idejéből származó, füleki légoltalmi óvóhelyek bemutatására kerül sor.

Az örök egyensúly nagyon is törékeny lehet

Kovács Péter Garp, a grafikusként kezdő alkotó a festészet, fotózás és a szobrászat területén is egyaránt sikerrel kamatoztatja tehetségét. Alkotásait sokáig a figuratív művészet jellemezte, amelyet idővel absztrakt elemekkel bővített. Művein higgadt, érzelemdús világszemlélet nyilvánul meg. Az érdeklődők hétköznapi embereket, tárgyakat láthatnak majd a fényképhű, nagyméretű vásznakon, amelyek főként naturalisztikus, nem feltétlenül a szemmel látható valóságot tükröző művek. Szürkés színekkel árnyalt átható tekintetek és mozgást idéző jelenetek kerülnek bemutatásra.

A művészi szemle névadó képe egy triptichon, amely gondolkodásra készteti a szemlélőt, hogy melyik alakot jellemzi leginkább az adott mű címe. A kiállítás jelmondata arra figyelmeztet, hogy – idézve a szerző szavait – „vigyázzunk egymásra, magunkra és a világunkra, mert az örök egyensúly nagyon is törékeny lehet”!

A megnyitó, melyet Botos Pál helyi zenész fellépése kísér, 16:30 órakor veszi kezdetét a füleki Városi Honismereti Múzeum galériájában. A kiállítás 2018. november 9-ig tekinthető meg.

Óvóhelyek titkai

A „Bunkertúra” során a 2. világháború idejéből származó, füleki légoltalmi óvóhelyeket mutatják be. A vár alatti óvóhelyen lévő kiállítás, amely a séta első állomása, helyi vonatkozású, eddig be nem bemutatott gyűjteményi tárgyakkal, katonai tervrajzokkal és eredeti dokumentumokkal bővül. Az érdeklődőket érdekes, vezetéssel egybekötött történelmi séta várja, bemutatva 4 különböző típusú óvóhelyet, melyek a légitámadások folyamán védelmet nyújtottak a fülekieknek.

A volt Füleki Iparművek R.t. óvóhelyének 21 terme közül néhány – kizárólag ez alkalommal – különleges megvilágítással és hangeffektusokkal várja a látogatókat. A túra során a jelenlévők betekintést nyerhetnek Fülek legrégebbi borospincéibe is, melyek szintén menedékként szolgáltak a légitámadások nehéz napjaiban.

A túra szervezői, a Füleki Vármúzeum és a Bunker Team helyi szervezet, szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a kétnyelvű, vezetéssel egybekötött történelmi sétára.  A szlovák nyelvű vezetés 14:00 órától, míg a magyar nyelvű 15:00 órától kezdődik a vár bejárati kapuja előtt. Az érdeklődők hozzanak magukkal zseblámpát! A belépés ingyenes.

 

garp.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.