2019. június 13., 12:00

Kortárs magyar festők képeiből nyílt kiállítás Pozsonyban

Kedden nyílt meg a Pozsonyi Magyar Intézetben a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének (MKISZ) csoportos kiállítása A láttatás varázsa címmel.

A láttatás varázsa
Fotó: Facebook / Több mint szomszéd

A kiállításon megtekinthetők Deák Ilona, Mihályfi Mária, Durkó Zsolt, Kecskés András és más kortárs alkotók művei – vászonra és fatáblára festett olajfestmények, valamint kombinált technikával készült képek.

Simonffy Márta, az MKISZ elnöke és a kiállítás kurátora a megnyitón elmondta: a láttatás varázsa olyan intellektuális erő, amely bekapcsol minket az átélés és a megértés folyamatába. Úgy véli, a képzőművészet képes megjeleníteni a szerző lelkiállapotát. Szavak nélkül kommunikál, emocionális kapcsolatot létesít a nézővel, beindítja a fantáziát, ugyanakkor valódi élményt is nyújt és lehetővé teszi, hogy elmélyüljünk az adott alkotásban. A forma, a felületkezelés, a rétegződés, a rendszer, az alkalmazás, a kiemelés, valamint a színek ritmusa és dinamikája segítenek feltárni a tartalmat, vagyis a lényeget. Simonffy szerint a művészet lényege, hogy kérdéseket tesz fel és válaszokat keres.

A kiállítás az idén hatodik alkalommal megrendezett, Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Napok fesztivál része, amely június 27-ig tart. A rendezvény keretében kiállításokra, koncertekre, színdarabokra, divatbemutatókra, beszélgetésekre, egy V4-es irodalmi szalonra, illetve egy négynapos gasztronómiai fesztiválra is sor kerül a Hviezdoslav téren.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.