2020. november 20., 17:27

Konok Tamás halálára

Ezer szállal kötődött a Felvidékhez, Pozsonyhoz, Lévához és Rimaszombathoz. Ahogy Budapesthez, Párizshoz és Zürichhez is. Akinek olyan felmenői vannak, mint Ferenczy István, a magyar klasszikus szobrászat megteremtője vagy id. és ifj. Sándy György, nos, ott teljesen természetes, hogy ő sem adhatta alább.

Bernáth Aurél és Berény Róbert tanítványa az egyetemen, de első önálló kiállítását mégis Párizsban abszolválja. Kossuth- és Prima Primissima-díjas. Konok Tamást életének 91. évében budapesti otthonában álmában érte a halál.

A Műcsarnok életmű-kiállítással tisztelgett 90. születésnapja előtt, míg ő életrajzi kötetével (Emlékkövek – Fejezetek egy önéletrajzból) lepte meg a rajongóit.

Felmenőit nem nagyon kell bemutatni, Ferenczy István és Huszár Adolf mellett a Sándyak, anyai dédapja, Sándy Gyula festő, nagyapja építész (ő tervezte a Széll Kálmán téren álló Postapalota impozáns épületét), míg édesapja az egyik első művészfotós. Ugyan simán felveszik a Képzőművészeti Egyetemre, de annak elvégzése után neki is csak a szocreál marad, így az első leendő alkalmat kihasználva, ösztöndíjjal Párizsba megy, s ott le is telepszik. Itt rendezi meg 1960-ban első önálló kiállítását is a Galerie Lambert-ben.

A Hartford Alapítvány ösztöndíjával 1963-tól egy évig New Yorkban és Kaliforniában dolgozott. 1963 és 1974 között rendszeresen szerepelt a Réalités nouvelles kiállításain, 1970-ben megkapta a francia állampolgárságot, de a magyart is megtartotta. 1971-től a zürichi Schlégl Galériával dolgozik együtt, de mihelyt lehetett, Budapesten is bemutatkozott. Feleségével, Hetey Katalin szobrászművésszel együtt 1981-ben a Szépművészeti Múzeumban állított ki.

A rendszerváltás után, ahogy Ferdinandy György író, ő is kétlaki életet élt,

1992-től a Műegyetem címzetes egyetemi tanára volt. Művei számos nagy közgyűjteményben szerepelnek, így a párizsi Bibliotheque nationale de France-ban, a winterthuri Kunstmuseumban, a berni Musée des beaux-arts-ban, a neuchateli Musée d'art et d'histoire-ban, Brüsszelben, az Európai Parlamentben, a párizsi külügyminisztériumban, a hamburgi Städtische Sammlungban, a schiedam-rotterdami Stedelijk Museumban, a budapesti Iparművészeti Múzeumban, a Szépművészeti Múzeumban, valamint a Kortárs Művészeti Múzeum Ludwig Múzeumban, továbbá számos hazai és külföldi magángyűjteményben. Az elmúlt években több alkalommal megfordult Rimaszombatban is, ahol nemcsak ősei, így Ferenczy István vagy a Sándyak kiállítását nyitotta meg (s ajándékozott több festményt is a Gömör-Kishonti Múzeumnak), hanem önálló kiállítása is volt. 

konok tamás

Életrajzi kötetében írja: Minden művészt megkísérti életében  az ördög, vagyis a könnyebb megélhetés gondolata is, így engem is megkeresett Hemingway, a hírneves író unokatestvére is, aki jelentős összeget ajánlott fel, ha a tetszésének megfelelően alkotom meg a megrendelt képeket. Vigyázni kell, mivel hitről és meggyőződésről szól az alku.

Sokan gondolják, hogy néhány nap alatt letudják a kötelezettséget, aztán úgy festenek, ahogy azt a meggyőződésük diktálja. Rendszerint a mindkét indulatból létrejött alkotás hitevesztett, gyenge művet eredményez. Nincs olyan, hogy valaki nappal apáca, éjjel pedig prostituált” .
Konok Tamás 2001-től a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tiszteleti, 2006-tól rendes tagja volt. Pályafutásáért 1988-ban Kossuth-díjjal, 2014-ben a Nemzet Művésze címmel tüntették ki, de megkapta a Prima Primissima díjat is.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.