Komáromban volt az Aranyakkord világpremierje

hirek.sk 2018. február 02., 10:00
KOMÁROM. Világpremierrel folytatódott a Kedvenceid másképp című rendezvénysorozat február 1-én a Tiszti Pavilon zsúfolásig megtelt dísztermében. Az egyre népszerűbb műsorfüzér harmadik láncszemeként a Quimby zenekarból ismert Kiss Tibor énekes-gitáros és Vastag Gábor gitáros az Aranyakkord elnevezésű közös projektjével elsőként Komáromban mutatkozott be a több nemzedékhez tartozó érdeklődőknek.

Egyre nagyobb érdeklődésnek örvend a Kedvenceid másképp - sorozat

December elején portálunk elsőként számolt be a hírről: sikeresen pályázott a komáromi városi művelődési központ a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) egykori Cseh Tamás Programja, újabban Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program keretében. A megszerzett pályázati összegnek (2 millió forintnak) köszönhetően december 20-tól havi egy-egy alkalommal magyarországi zenészek eddig ismeretlen vagy csak alig ismert oldalukról is bemutatkoznak a Tiszti Pavilon dísztermében.

A Kedvenceid másképp című rendezvénysorozat részleteiről akkor annak társszervezője, portálunk munkatársa, Pézman Zoltán számolt be olvasóinknak. Elmondta: Varga Anna, a vmk igazgatónője és munkatársa, Bajkainé Csengel Mónika kereste őt meg az ötlettel. Majd együtt találták ki a tíz komáromi akusztikus koncertből álló rendezvényfüzért, amelyet december 20-án, szerdán 18 órakor indítottak a Tiszti Pavilon dísztermében.

A sorozat Szűcsinger című nyitányán Szűcs Krisztián, az 1995-től húsz évig fennálló Heaven Street Seven (HS7) magyar alternatív zenekar énekes-gitáros frontembere Szálinger Balázs költővel együtt lépett fel. Sajnálatos módon érdekes produkciójuk eléggé foghíjas nézőtér előtt zajlott, de ezzel a gonddal sok újkeletű rendezvény küzd.

A január 13-án bemutatott második produkcióra azonban már dugig megtelt a nézőtér. A szervezők által annak újszerűsége miatt világpremiernek kikiáltott reggae-esten a műfaj legjelentősebb magyarországi képviselője, a Ladánybene 27 (kamara)zenekar adott tőle eddig teljesen szokatlan módon csendes-ülős-elbeszélős koncertet, illetve sztorizott egy-egy dal és életérzés kapcsán.

Aranyakkord - üzenet értékű közérzeti líra fülbemászó dallamokkal

Az egyedi műsorfüzér harmadik láncszemeként február 1-én este a már megszokott komáromi helyszínen a Quimby zenekarból ismert Kiss Tibor énekes-gitáros és Vastag Gábor szólógitáros-vokalista alias Vastika az Aranyakkord elnevezésű projektjével varázsolta el az üzenettel bíró „közérzeti líra“, a fülbemászó dallamok és a sajátos humor iránt fogékony nézőket, akik közül többeknek az óriási érdeklődés miatt már ülőhely sem jutott.

A másfél órás műsor során nem a közkedvelt Quimby-slágereket, hanem a duó „maradék dalainak gyűjteményét“ élvezhette a hallgatóság. Kiss Tibor tréfásan megjegyezte: a kettesben zenéléssel már időben felkészülnek az öregkorukra, amikor majd nem népesebb bandában zúznak, hanem csak duóban kívánnak filozofálni-zenélni. Mint mondta: lassan már minden élethelyzetre van daluk. Majd a közönséget arra kérte, hogy csak akkor tapsoljon, ha valóban elnyerte tetszését egy-egy számuk. Nos, valamennyi szerzeményük után felzúgott a vastaps és nem halkult az ováció.

Közben az előadók dalaikban egyebek mellett az ezerarcú Budapesthez és „az ország nagy fürdőkádjának számító“ Balatonhoz való ragaszkodásukról, valamint a country és a blues iránti szeretetükről is vallottak. Arra is figyelmeztettek: „de ha majd elfogy a jóság, abba a Föld is beleremeg.../ ha bombák hullanak az égből, a boldogság nem könnyű dolog...“. A Misszió című szerzeményükben pedig azt kérték: „Uram, irgalmazz nékünk, amíg jó útra térünk!“.

Komárom után Székesfehérváron és Budapesten lesz látható a produkció 

A slágergyanús Otthon lenni valahol című dalukban azokat a pillanatokat mutatták be, ahogy dalaik születnek a második otthonukként is szolgáló próbateremben, közben fel-felhangzott a refrén: „Kihívás az élet...”. Reményt sugallt a megállapításuk: az ernyő nélküli zuhanásunk közepette munkánk gyümölcse beérik, nem éltünk hiába.

„Tábortűzi hangulatú, egyszerű dalocska, alteres, kicsit koszos kelet-európai country-ízzel. Szövegében kicsit közéleti, moralizálós, filozofálós történetmesélés, egyszerre kicseng belőle a kétségbeesés és a remény, egyszerre vannak jelen tanulságok és lelki szükségletek. Egy óhaj, némi iróniával, az otthonlevés dialektikája, képies western világba csomagolva. Közhelyből indulunk, mert a mi közhelyeinkről van szó, a mi világunk kering a dal fókuszában, összehoz minket, és nem minősít...” – nyilatkozta korábban a sajtónak erről a szerzeményükről Kiss Tibor. Hazafelé bandukolva is a fülemben visszhangoztak sorai: „Mire való emberség nélkül az ember? Kalitkába zárt paradicsommadár...”

Miután a páratlan páros kérésére egy szám erejéig több nézőből csörgőkkel, palacsintasütővel és egyéb eszközökkel ritmus diktáló alkalmi kísérőzenekar alakult – fokozva az egyébként is kitűnő hangulatot, lassan búcsút kellett vennünk a formációtól, amely a fergeteges tapsvihar után azért némi ráadásra is kapható volt. Akinek még ez sem volt elég, február 15-én Székesfehérváron egy, 22-én pedig a budapesti Barabás Villában két koncerten is láthatja-hallhatja a nagyszerű muzsikusokat.

Komáromban koncertezik majd az Ivan and the Parazol és Hangácsi Marci

Pézman Zoltán a Kedvenceid másképp című rendezvénysorozat folytatásáról elárulta: „következő koncertünk március 28-án, szerdán 19 órától a megszokott helyszínen lesz: az Ivan and the Parazol elnevezésű budapesti beat-rockbandát látjuk majd vendégül. E nagyon tehetséges fiatalokból álló zenekar Amerikától az Egyesült Királyságig már nagyon sok helyen sikeresen koncertezett, de a Felvidéken csak aznap lépnek fel először, s akusztikus koncertet adnak. A Komáromi Napok keretében április 23-án, hétfőn 19 órától pedig a szintén magyarországi Hangácsi Marci énekes-gitáros-dalszövegíró mutatkozik be nálunk. A folytatásról majd később...“.

A Kedvenceid másképp című rendezvénysorozat egy-egy koncertjére diákjegyeket 3, felnőtteknek szánt belépőket pedig 5 euróért lehet vásárolni a vmk-ban, illetve a helyszínen.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS