Kilencven nemzet kiállításai a Velencei Biennálen

muzsa.sk | MTI 2019. május 08., 19:04

"Élj érdekes időkben!" (May You Live In Interesting Times) címmel, kilencven nemzet hivatalos részvételével rendezik meg május 11. és november 24. között az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálét.

Fotó: MTI

Ralph Rugoff amerikai művészettörténész, a 2019-es biennále főkurátora egy kínaiaknak tulajdonított, de valószínűleg nem kínai eredetű mondást választott az idei seregszemle mottójául, amely elsőre hallásra áldásnak tűnik, valójában azonban inkább átok.

Mint programjában a főkurátor kiemelte, az emberiség ma is "érdekes időket" él: a tudatosan terjesztett álhírek aláássák a társadalmi párbeszédet, egyre súlyosabbak a klímaváltozás hatásai, terjed a nacionalizmus és növekszik a társadalmi egyenlőtlenség - figyelmeztet.

Ralph Rugoff szerint fontos feltenni a kérdést: miként tud hatni a művészet egy ilyen korban? A főkurátor idén 79 nemzetközi alkotó munkáiból rendezett két válogatást, amelyek szándékai szerint újfajta olvasatát képesek adni a mostani "érdekes időknek".

A főkurátori tárlat mellett ebben az évben kilencven ország jelentkezik nemzeti kiállítással a Giardini kert pavilonjaiban, az Arsenale történelmi hajóépítő csarnokaiban és Velence számos pontján. Először vesz részt a biennálén Ghána, Madagaszkár, Malajzia és Pakisztán, a Dominikai Köztársaság pedig első alkalommal mutatkozik be saját pavilonban.

Magyarország Waliczky Tamás képzőművész és Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor Képzelt Kamerák című kiállításával jelentkezik a idei Velencei Biennálén.

A projekthez Waliczky Tamás huszonhárom különböző, újszerű elveken működő kamerát tervezett, melyeket élethű számítógépes grafikákon keresztül lightboxokban láthat a velencei közönség.

Néhány virtuális eszközről emellett animáció is készült, az egyik kamera működését pedig egy interaktív installáció segítségével ki is próbálhatják a látogatók.

A szakmai napok után a Velencei Biennále szombaton nyílik meg a nagyközönség előtt, és a kiállítások mellett számos kísérőprogrammal, vezetéssel várja a látogatókat november 24-ig.

0 HOZZÁSZÓLÁS