2021. július 9., 20:38

Kiállítás a premontrei rendről a Magyar Nemzeti Múzeumban

Idén nyáron 4 időszaki kiállítás tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban, ebből kettő vallási témájú: az egyik átfogó képet ad a premontrei rend 900 évéről Magyarországon, míg a másik a pálosok bemutatására vállalkozik. Mindkettő igyekszik alaposan végigjárni, eddig nem ismert információkkal is gazdagítani a látogatók ismeretanyagát.

MNM
Fotó: Zsebik Ildikó
A Magyar Nemzeti Múzeum bejárata

Nos, a premontrei rendet Szent Norbert 1121-ben vándorprédikátorként –isteni hívásra—hozta létre, 13 társának fogadalomtételével, amit 5 évvel később II. Honoriusz pápa is jóváhagyott. Fő céljuk a szerzetesi erények: a szegénység, a tisztaság és az engedelmesség gyakorlása, a betegek segítése, valamint a prédikátori és a lelkipásztori szolgálat ellátása volt.  A Kárpát-medencében először Váradhegyfokon telepedtek le.

Szent Ágoston életszabályát, a Regulát követték, és fontos szerepet töltöttek be a rendben a női szerzetesek is.

Fehér színű ruhájuk a feltámadás örömhírét hirdető angyalok ruházatára utal, kifejezve egyúttal Szent Norbert egyszerűségre és szerénységre való törekvését. A premontrei habitusban a szemlélődő és az aktív életforma jelképei egyaránt megvannak. A szerzetesek szellemi és fizikai munkát is végeznek, lemondanak a világi javakról, életük legfőbb színtere a templom. Naponta nyolc alkalommal imádkoznak, először éjfélkor, nyolcadszor lefekvés előtt.

Az Árpád-korban Magyarországon 40 férfi és női kolostor volt. Zsámbékon álló romos templomuk ma a középkori magyar építészet emblematikus épülete.

A 19. században váltak oktatórenddé, ekkor vállalták fel a fiatalok középfokú oktatását. Legismertebb gimnáziumaikat egykor a szombathelyi, a keszthelyi és a jászóvári premontrei tanárok vezették. Iskoláik működtek Kassán, Eperjesen, Rozsnyón, Lőcsén, Nagyváradon. Az 1. világháború után a jászóváriak nyitották meg 1924-ben a gödöllői gimnáziumot.

Fennállásuk 900. évfordulójára - 3 éven át -  egész estés dokumentumfilm készült A premontrei örökség címmel, amely bemutatja a rend csendes és alázatos munkáját  mindennapjainkban.

A kiállításon a látogató betekintést nyerhet még a szerzetessé válás módjába, a kolostori életbe, a jászóvári rend gyakori emlegetése mellett láthatóak  a Leleszi Premontrei Prépostság Szent Mihály–kápolnája freskóinak másolatai, a rend történetének legfontosabb eseményeit ábrázoló festmények, valamint kegytárgyak, préposti díszornátusok.

A május 28-ától szeptember 15-éig látható kiállítás programjához több alkalommal is kurátori, szakmai vagy rendi tárlatvezetés, kerekasztal-beszélgetés társul. Érdemes ezekkel élni , hiszen jelentősen emelik az élmény mértékét.  

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.