2022. augusztus 2., 18:41

Kiállítás a magyar diaszpóra képzőművészeinek válogatott alkotásaiból

A budapesti Magyarság Háza vállalta azt a nemes feladatot, hogy megszólítja a világ magyarságát, terjeszti és népszerűsíti kultúráját. Az intézmény 2021-ben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját.

magyar művész
Fotó: Zsebik Ildikó

Az évforduló alkalmából a Magyarság Háza valami különlegeset akart létrehozni, ezért esett a választása a diaszpórában élő magyar képzőművészekre.  Pályázatot hirdetett, amelyre csaknem 300 pályamű érkezett a világ minden tájáról. A pontosan 282 pályaművet 100 alkotó készítette. 

A hatalmas érdeklődés kellemesen meglepte a szervezőket, hiszen a diaszpórát korábban ilyen módon még sohasem szólították meg. Végül a kiállítás kurátora kiválasztotta az általa legjobbnak ítélt 40 alkotást, amelyből június 15-én a budapesti Bálnában nyílt, Magyar | Művész | Világ címmel kiállítás. 22 alkotó személyesen is részt vett a megnyitón, ahol Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár is köszöntötte őket.

magyar művész
Fotó:  Zsebik Ildikó

A többség már korábban is járt Magyarországon, kapcsolatot ápol a magyar alkotótársakkal, de olyan is volt közöttük, aki 25 éve nem járt az óhazában. 

A kiállításon végül 4 földrész 16 országának 37 művésze mutatkozott be, a többi közt Kanadából, Franciaországból, Olaszországból, Svédországból, Csehországból, Svájcból, az USA-ból, Argentínából.

magyar művész
Fotó:  Zsebik Ildikó

A kiállítás pemierje azonban nem Budapesten volt, hanem az ausztriai Innsbruckban. S mivel vándorkiállításról van szó, onnan a szerbiai Topolyára került, majd Romániában két helyszínen, Székelyudvarhelyen és Szatmárnémetiben láthatta a közönség. A gyűjtemény ezután került Budapestre, ahol július 30-ig tekinthető meg. Szeptemberben már Ausztráliában mutatkozhat be az egyedülálló, Magyar | Művész | Világ elnevezésű kiállítás.

Megjelent a Magyar7 2022/30.számában.


 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.