Kétnapos emléktúra Csontváry nyomában

Szvorák Emese 2019. május 23., 11:57

Júniusban lesz 100 éve annak, hogy elhunyt a festőművészet egyik legkiemelkedőbb képviselője, Csontváry Kosztka Tivadar (1853. július 5. – 1919. június 21.). Jelentőségét mi sem jelzi jobban, hogy neve az UNESCO idei listáján az első sorban kiemelt személyiségek között szerepel.

Fotó: Puntigán József

A Csontváry életével és a munkásságával évtizedek óta foglalkozó losonci Phoenix Lutetia Polgári Társulás ebből az alkalomból kétnapos vezetett emléktúrát szervez, melynek során annak résztvevői bejárják életének meghatározó helyszíneit Kisszebentől kezdve Iglón keresztül egészen Gácsig.

Csontváry életének nagyobbik része a mai Szlovákia területéhez kötődik. Itt született, itt tanulta és gyakorolta gyógyszerészeti hivatását, itt érte a kinyilatkoztatás élménye, amely festői pályára terelte, és itt készült festészetének több, kiemelt jelentőségű alkotása. Ami talán még ettől is érdekesebb, hogy életének meghatározó része lett Nógrád, benne Gács, ahol megnyitotta gyógyszertárát, melynek jövedelme nélkül, ma bizonyosan nem lenne Csontvárynk, és alkotásai sem.

Fotó: Puntigán József

Az emléktúra időpontja 2019. június 22.-23. (szombat, vasárnap).

Útvonala: Losonc – Eperjes (Prešov) – Kisszeben (Sabinov)  – Igló (Spišská Nová Ves)  - Ótátrafüred (Stará Lomnica) (Tarajka, tarpataki vízesések) – Kakaslomnic (Veľká Lomnica (szálláshely)  - Selmecbánya (Banská Štiavnica)  - Gács (Halič) – Losonc.

Részvételi díj: 55 EUR, mely magában foglalja részben az autóbusz, az illetékek, a szállás, vacsora és reggeli, valamint az idegenvezetés költségeit.

Jelentkezni 2019. június 18.-ig lehet, de a szállás lefoglalása miatt ezt legkésőbb június 10-ig érdemes megtenni.

Program (az idézett részletek a festőművész önéletrajzából valók):

2019. június 23. (szombat)

Indulás Losoncról, az YMCA épülete elől. Első megálló Kisszeben (Sabinov), Csontváry szülőháza.

„1853. július 5-én Kis-Szeben szabad kir. városban születtem a posztupici dr. Kostka-Kosztka László orvos gyógyszerész és Ungh-megyei daróci Hajczelmajer Franciska fia lettem.”

A második megálló a festői kinyilatkoztatás helyszíne, Igló (Spišská Nová Ves). Megnézik az egykori gyógyszertár épületét, a Művészeti galériában a szobrát.

Itt gyógyszerészként dolgozik, amikor ... „a principálisom nesztelenül hátul sompolyog, a rajz elkészültével a vállamra ütött. „Mit csinál: hisz maga festőnek született.” Meglepődve álltunk, egymásra néztünk s csak ekkor tudtam és eszméltem, amikor magam is az eredményt láttam, hogy valami különös eset történt, amely kifejezhetetlen boldog érzésben nyilvánult meg. A rajzot oldalzsebbe tettem s e perctől fogva a világ legboldogabb embere lettem. Principálisom távoztával kiléptem az utcára, a rajzot elővettem tanulmányozásra: s ahogy a rajzban gyönyörködöm, egy háromszögletű kis fekete magot pillantok meg balkezemben, mely figyelmemet lekötötte. E lekötöttségben fejem fölött hátulról hallom: Te leszel a világ legnagyobb napút festője, nagyobb Raffaelnél...“

A harmadik megálló Ótátrafüred - Tarajka völgy, tarpataki vízesések (Starý Smokovec, Hrebienok, Studený-potok). Festői tanulmányai során gyakran látogatta a Tátrát, annak hegyeit, völgyeit. Az egyik legkedvesebb helyszíne a Tarajka-völgye volt, a gyönyörű hegyekkel, a zúgó patakkal, a vízesésekkel. Itt készült az egyik legmonumentálisabb festménye „A Nagy Tarpatak völgye a Tátrában“ (1904-1905)

„De mert a taorminai görög színház az Etnával rendkívül nagy távlatot követelt, nagyobbat a tátrai vízesésnél, hosszabb tanulmányozás miatt évi lakást béreltem ki, de kisebb részletek megfestése után, – a nagy motívumhoz hozzá nem nyúlhattam,+ nyáron visszakívánkoztam a Tátrába, a nagy-tarpataki völgynek újbóli tanulmányozására. De hiába tanulmányoztam – a nagy monumentális feladatra még gyenge voltam.“

A szállás (benne vacsora és reggeli) Kakaslomnicon (Veľká Lomnica) van biztosítva.

Képgalériánk:
Fotó: Puntigán József

2019. június 24. (vasárnap)

Indulás Selmecbányára, amelyet a Selmecbánya látképe (1902) c. festményén örökített meg. A vezetett séta részeként ellátogatnak a Csontváry házhoz, ahol ittléte során lakott, megismerkednek a város néhány hozzá is kötődő részletével, a tájjal és kilátással, amelyet a festményén megörökített.

„...a nyarat Selmecbányán töltöttem; a város megfestése után a budapesti keleti pályaudvar éjjeli világítása kötötte le figyelmemet, azután Bosznia-Hercegovinát kellett elővennem...“

A kirándulás utolsó, életének meghatározó helyszíne Gács (Halič), az egykori gyógyszertár épülete, ahol megkoszorúzzák az ott, két nappal korábban felavatott emléktáblát.

A Bethlen Alap által is támogatott emléktúrára a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt. Az autóbuszra Füleken, Losoncon és Rimaszombatban is fel lehet majd szállni.

0 HOZZÁSZÓLÁS