2023. október 14., 13:51

Két tárlatot is megnyitottak a Kortárs Magyar Galériában

Október 13-án a Kortárs Művészeti Panoráma (KOMP), majd ezt követően a Kortárs Magyar Galéria 21. Művésztelepe zárókiállításának megnyitójára is sor került a Vermes-villában.

KOMP Dunaszerdahelyen
Fotó: Tóth Márk

A Kortárs Magyar Galéria vezetője, Iván Péter köszöntötte a megjelenteket.

Mesélt a KOMP céljáról, mely kapocsként tartja össze a Csallóközt és Szigetközt. Kiemelte Varga György érdemeit, hiszen ő volt az az ember, aki hajdanán megálmodta a KOMP-ot.

Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere a barátságról, a hazáról és a kortárs művészet sokszínűségéről beszélt. Elmondta, a KOMP a barátságok kötelékéből ered, szükség van a művészetre, mert összetartja az embereket és igény is van rá.

A megnyitó végén Füredi Kornél fotográfus beszélt a KOMP tíz évéről, és arról, hogyan csöppent bele ebbe a projektbe.

Az első megnyitó után egy emelettel feljebb már a Kortárs Magyar Galéria 21. Művésztelepének zárókiállításában gyönyörködhettünk. Iván Péter itt elárulta, miért is került – szokatlan módon – egyszerre két kiállításra is sor. Eredetileg ezt a kiállítást nyárra tervezték, de az anyagiak hiánya keresztbe tett tervüknek. Amúgy pedig sorrendben idén már a 23. Művésztelep tárlatára kellett volna sort keríteni, de a Covid miatt kétszer is elmaradt. Iván egyenként bemutatta az alkotókat, akik összesen egy hetet töltöttek a művésztelepen.

Varga-Amár László, a művésztelep vezetője szavaiból kiderült, csupán egy hónappal a kiállítás megnyitója előtt tudták meg, hogy arra mégis sor kerül, így kétszer akkora gőzerővel kellett dolgozniuk.

Iván Péter a rendezvény végén elárulta, 1100 alkotás van jelenleg a Kortárs Magyar Galéria gyűjteményében, és az idei művésztelepen született alkotások tovább fogják gyarapítani ezt a hatalmas gyűjteményt.

A galéria vezetője röviden beszélt jövő évi terveikről is, mely programokban sokkal gazdagabbnak ígérkezik. 2024-re összesen tizenegy kiállítást terveznek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.