Két kiállítás Gömörről Pozsonyban

2011. február 14., 17:05
POZSONY/BUDAPEST. Szerdán nyílt meg Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Múzeum - Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma Gömör című tematikus kiállítás-sorozatának első két, a Rozsnyói Metercia és Az öntvény varázsa című tárlata.
POZSONY/BUDAPEST. A Brämer-kúria termeiben látható két kiállítás a Rozsnyói Bányászati Múzeum és A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma együttműködése révén jött létre. A Rozsnyói Metercia a gömöri bányászat több évszázadra visszanyúló történetét hivatott bemutatni. A kiállítás arról a Metercia címen számon tartott táblaképről kapta a nevét, amelyet valószínűleg az egyik bányászközösség festetett és amelyen Szent Anna látható harmadmagával, a kép hátterében pedig bányászok dolgoznak.
Az öntvény varázsa című kiállítást a Rozsnyói Bányászati Múzeum kurátorai készítették elő. A tárlat bemutatja a vas feldolgozását, megmunkálását. Szlovákiában a vasércbányászat a 13. században kezdett fellendülni. A völgyekben a 14. század elején, kihasználva a víz energiáját, olvasztókemencék és vasfeldolgozó hámorok létesültek. A kemencék majd ötszáz évig üzemeltek és a bennük gyártott vassal egész Magyarországot ellátták.
A kiállítások április 28-ig kedd kivételével minden nap megtekinthetők. (MTI)

Kövesse facebook oldalunkat is!