Két Giacometti-hamisítványt távolítottak el egy szicíliai kiállításról

muzsa.sk | MTI 2019. május 31., 20:15

Az olasz csendőrség műkincsvédelemmel foglalkozó csoportja pénteken közleményben számolt be arról, hogy a Siracusában március 27-én megnyílt Ciclopica - a szobrászat nagyjai Rodintől Giacomettiig című tárlat 100 kiállított szobra között két Giacometti-hamisítványt találtak.

Illusztráció Fotó: Archívum

 Az Álló akt és a Sétáló nő című szobrokat nem a svájci művész, Alberto Giacometti készítette, és a művész azokon szereplő aláírása is hamis volt.

A nyomozásban a párizsi székhelyű Giacometti Alapítvány segített. Az alapítvány szakértője a elmondta: a két bronz szobor nyilvánvalóan hamisítvány volt. Az egyik szobor több Giacometti-alkotás jellegzetességeit keverte, különösen a Nők Velencében-sorozatra hasonlított, a másik pedig az eredeti Sétáló nő másolata volt.

A szicíliai kiállítást, amely október 30-ig látogatható, átmenetileg "karbantartási munkák miatt" bezárták, de egy szicíliai múzeumi illetékes azt ígérte, hogy a következő napokban ismét megnyílik.

Két éve Genovában történt hasonló botrány, mikor egy kiállításon több mint tucatnyi hamis Modigliani-festményt foglalt le a rendőrség, ám az a tárlat nyomban végleg bezárt.

 

pag \ ksb \ brr

0 HOZZÁSZÓLÁS