Jubilált a Rovás Alkotótábor

Fábián Gergő 2019. augusztus 30., 13:02

A napokban zajlott a jubileumi, 10. Rovás Alkotótábor utolsó, harmadik felvonása, amelynek az idén Kassa helyett Debrőd adott otthont. A festők, szobrászok, grafikusok részvételével három helyszínen zajló rendezvény központi témája az idén a horror vacui, vagyis az ürességtől való irtózás volt.

Az alkotótábor az Értjük Egymást néven elindított nyári képzőművészeti szabadegyetem folytatása, amelynek az a lényege, hogy három helyszínen – Csíkszentkirályban, Tihanyban és Kassán – ugyanazt a témát járják körül, ugyanazon a témán dolgoznak. A három helyszínen zajló alkotótábort egységként kell kezelni, de külön is van értelme mindegyiknek. „Erdély általában az inspirációgyűjtés helyszíne, Tihany az abszolút alkotásé szokott lenni, a kassai rész – amelyet az idén Debrődre helyeztünk – pedig a befejezés, levezetés” – magyaráztaSzabó Ottó festőművész, a Rovás elnöke.

A táborokban reggelenként beszélgetés zajlik egy adott témáról, s ez az adott nap témája is egyben.

Ezek a központi témakört hivatottak alátámasztani, amiről az egész nyarunk szólt. Ez a központi téma pedig a horror vacui, vagyis irtózás az űrtől, az ürességtől való félelem, a semmitől való rettegés. Egész nyáron ezt jártuk körül. Különféle eredmények születtek, amiket be fogunk mutatni különböző helyszíneken. Leginkább annak örülünk, hogy Tarlós István budapesti főpolgármester legutóbbi kassai látogatásakor felajánlotta, hogy bemutathatjuk ennek a nyárnak az anyagát a Budapest Projekt Galériában” – mondta Szabó Ottó.

Képgalériánk:

A Rovás mozgalmas nyarat tudhat maga mögött. Az alkotótáborok mellett ott voltak a Gombaszögi Nyári Táborban, valamint a Zempléni Fesztivál keretében öt zempléni város hat galériájában állítottak ki. Ebből egy csoportos kiállítás volt, öt pedig páros, amelyeken általában szobrász és festő vagy szobrász és grafikus állított ki. Ezek megszervezése, logisztikája nem volt egyszerű, és ez mutatja a csapat rátermettségét – húzta alá a Rovás elnöke.

Képgalériánk:

Az alkotótáborhoz visszatérve elmondta, az alkotók hatnak egymásra, szellemek konfrontálódnak, az egész egy tanulási folyamat. Az alkotótáborok egyúttal mestertáborok, a meghívott művészek diákjaikat is magukkal hozhatják. „A jövőt tekintve a fiatalok felkarolása a cél. Rengeteg téveszme van a világunkban. Vannak értékek, vannak kevésbé értékes dolgok, de vannak totális téveszmék is. Ezek a téveszmék pedig rossz útra viszik el a kereső elmét, aki még önmagát sem nagyon találta meg. Valójában ki szeretnénk nevelni egy új generációt, aki pedig kinevel egy következőt. Ez a célunk” – mondta Szabó Ottó.

0 HOZZÁSZÓLÁS