Ismét látható a több száz éve lefestett Ámor Vermeer egyik leghíresebb festményén

muzsa.sk | MTI 2019. május 07., 20:02

Két éve kezdődött restaurálása nyomán újra látható Ámor Johannes Vermeer holland festő Nyitott ablaknál levelet olvasó lány (Brieflezend Meisje bij het Venster) című olajfestményén, amelyet május 8-tól kiállításon mutatnak be a drezdai Zwingerben.

Előtűnik Cupido Fotó: Wolfgang Kreische

A 19-20. században többször is restaurálták a holland aranykor neves festőművésze, Johannes Vermeer (1632-1675) festményét, amelyet II. Frigyes Ágost szász király gyűjteménye részeként őriz a drezdai képtár. Egy 1979-ben készült röntgenfelvétel tárta fel, hogy az olajfestmény jobb sarkában a szoba falán egy meztelen Ámor képe bújik meg egy festékréteg alatt.

A szakértők eddig úgy vélték, hogy még maga Vermeer tüntette el egy festékréteggel Ámort az 1657-59-ben készült képről. A restaurálás során végzett újabb vizsgálatok azonban felfedték, hogy "az átfestés nem Vermeer keze műve", azt jóval a festőművész halála után végezték el - jelentették be a restaurálásról kedden tartott drezdai sajtótájékoztatón.

Christoph Herm, a drezdai képzőművészeti főiskola tanára szerint valamikor az 1700 körül festették le Ámort, több évtizeddel Vermeer halála után.
Uta Neidhardt, a drezdai képtár vezető restaurátora elmondta, a szakértők az után döntöttek Ámor helyreállításáról, hogy a laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy jóval a kép befejezése után festették le a figurát.

Ámor lefestésével "teljesen megváltoztatták a kép kifejező erejét. Most már teljesen nyilvánvaló a szerelmes összefüggés: Vermeer azt akarta megmutatni, hogy a lány egy szerelmes levelet olvas" - hangsúlyozta a restaurátor, hozzátéve, hogy Ámorral "egy teljesen más festményt láthatunk".

Az 1742 óta a drezdai gyűjteményben lévő műalkotás egyike annak a 35 festmények, amelyet Vermeernek tulajdonítanak. A drezdai képtárban található egy másik Vermeer-festmény, a De koppelaarster (A kerítőnő) amelyet 1656-ban festett a művész.

A Nyitott ablaknál levelet olvasó lányt háttérben a feltárt Ámorral köztes állapotában május 8. és június 16. között mutatják be egy különkiállításon Drezdában.
Stephan Koja múzeumigazgató szerint a képet 2021-re állítják vissza eredeti pompájába.
0 HOZZÁSZÓLÁS