2019. április 18., 20:20

Irgalomért a Golgotán

Nagyhét szerdáján nyílt kiállítás AYA Gyarmati Mária spirituális műveiből a bényi kultúrházban az önkormányzat és a Csemadok szervezésében.

golg-10-bokor-copy-.jpg
Médialapozó

Koczka Katalin és Koczka Gyula a helyi Csemadok alapszervezet nevében üdvözölték a művészt és az egybegyűlteket, kifejtve, különös kegyelme a sorsnak, hogy ezt az egyedülálló tárlatot, pontosan a keresztények legnagyobb ünnepe, húsvét előtt láthatjuk.

AYA Gyarmati Máriát Szabó László diplomás fotóművész, a kiállítás kurátora mutatta be a közönségnek. Elmondta, a művésznő alkotásait végignézve megjelenik előttünk Jézus élete, a fény születése, a Nap- és csillagrendszer, megelevenednek az édenkert virágai.

A különleges technikák azt a célt szolgálják, hogy a képet mindinkább égi szférákba emeljék. A selymes hatású olajkép a sok arany hatására lesz földiből égivé, a homokképek pedig rusztikus hatással bírnak. Ez utóbbi ősi technikával Mária Egyiptomban találkozott, megtanulta és továbbfejlesztette.

Madonnából a kiállításon sokat láttunk, több fekete Madonnát is. A művésznő elmondta, bár sokszor fest absztrakt és világi képeket is, mindig visszatér az Istenanya témához, amely a mindent átfogó, türelmes, alázatos és megbocsátó szeretet és szerelem kimeríthetetlen kútforrása.

AYA Gyarmati Mária
AYA Gyarmati Mária

Vavreczky József operatőr, fotóművész, grafikus AYA Gyarmati Mária önvallomásából olvasott fel, hogy amikor megszűnik a világ, akkor kezd formát ölteni a mű. Elszavalta egy nemrég írt költeményét, mert a művésznő nem csak fest, de versel is.

A rendezvényen nagy sikerrel énekelt Székely Dalma és Zsákovics László, valamint a nyugdíjasok kórusa és Smidt Mária. Ők mindannyian felemelő keretet biztosítottak a tárlatnak és a művészetek különböző ágai irgalomra nyitották szíveinket így a húsvéti ünnepek előtt.

A tárlat végén Kremmer Szabolcs polgármester megköszönte mindenkinek a részvételt és azon bizakodásának adott hangot, hogy a művésznőt megihleti festői szépségű községük, és Bényről is fest majd egy lélekmelengető képet.   

golg-10-bokor-copy-.jpg
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.