Irgalomért a Golgotán

Bokor Klára 2019. április 18., 20:20

Nagyhét szerdáján nyílt kiállítás AYA Gyarmati Mária spirituális műveiből a bényi kultúrházban az önkormányzat és a Csemadok szervezésében.

Koczka Katalin és Koczka Gyula a helyi Csemadok alapszervezet nevében üdvözölték a művészt és az egybegyűlteket, kifejtve, különös kegyelme a sorsnak, hogy ezt az egyedülálló tárlatot, pontosan a keresztények legnagyobb ünnepe, húsvét előtt láthatjuk.

AYA Gyarmati Máriát Szabó László diplomás fotóművész, a kiállítás kurátora mutatta be a közönségnek. Elmondta, a művésznő alkotásait végignézve megjelenik előttünk Jézus élete, a fény születése, a Nap- és csillagrendszer, megelevenednek az édenkert virágai.

Képgalériánk:

A különleges technikák azt a célt szolgálják, hogy a képet mindinkább égi szférákba emeljék. A selymes hatású olajkép a sok arany hatására lesz földiből égivé, a homokképek pedig rusztikus hatással bírnak. Ez utóbbi ősi technikával Mária Egyiptomban találkozott, megtanulta és továbbfejlesztette.

Madonnából a kiállításon sokat láttunk, több fekete Madonnát is. A művésznő elmondta, bár sokszor fest absztrakt és világi képeket is, mindig visszatér az Istenanya témához, amely a mindent átfogó, türelmes, alázatos és megbocsátó szeretet és szerelem kimeríthetetlen kútforrása.

Képgalériánk:
AYA Gyarmati Mária

Vavreczky József operatőr, fotóművész, grafikus AYA Gyarmati Mária önvallomásából olvasott fel, hogy amikor megszűnik a világ, akkor kezd formát ölteni a mű. Elszavalta egy nemrég írt költeményét, mert a művésznő nem csak fest, de versel is.

A rendezvényen nagy sikerrel énekelt Székely Dalma és Zsákovics László, valamint a nyugdíjasok kórusa és Smidt Mária. Ők mindannyian felemelő keretet biztosítottak a tárlatnak és a művészetek különböző ágai irgalomra nyitották szíveinket így a húsvéti ünnepek előtt.

Képgalériánk:

A tárlat végén Kremmer Szabolcs polgármester megköszönte mindenkinek a részvételt és azon bizakodásának adott hangot, hogy a művésznőt megihleti festői szépségű községük, és Bényről is fest majd egy lélekmelengető képet.   

0 HOZZÁSZÓLÁS