Interaktív természettudományi vándorkiállítás nyílt a Duna Menti Múzeumban

Nagy MIskó Ildikó 2018. szeptember 14., 17:26

A meredek folyópart – a legjobb hely az életre címmel nyílt meg szeptember 13-án a komáromi Duna Menti Múzeum főépületében az az interaktív természettudományi vándorkiállítás, amelyre előzőleg 11 helyszínen hozzávetőleg négyezren voltak kíváncsiak.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

E tárlat, amely a partifecske, a jégmadár és a gyurgyalag védelmét ismerteti, a BeeSandFish című nemzetközi védelmi projekt keretén belül valósult meg a Duna-Morva régióban. Fő kivitelezője a pozsonyi Területi Természetvédelmi Társulás, de létrejöttébe a pozsonyi Komenský Egyetem Természettudományi Karának Zoológiai Tanszéke is besegített.

A meredek homok- és löszfalakban fészkelő madárfajokra összpontosítottak

„A pozsonyi Területi Természetvédelmi Társulás 1997-től főleg Nyugat- és Dél-Szlovákiában gyakorlati természetvédelemmel foglalkozik. Tevékenységi körébe tartozik egyebek mellett a Duna mellékágainak revitalizációja és a legeltetés bevezetése, mely a különböző védett állat- és növényfajok élőhelyeinek védelmét, s ezáltal hazánk gazdag élővilágának  megőrzését is szolgálja. Munkatársai e projekt keretén belül a meredek homok- és löszfalakban fészkelő madárfajokra összpontosítottak. A homok és löszfalak a természetes folyóágakban alakulhatnának ki, ám a folyóink partjait nagyméretű kövekkel erősítették meg, szabályozták. Emiatt lehetetlen, hogy a meredek folyópartok kialakuljanak, tehát azok mását, a homokfalakat a folyómedreken kívül kellett létrehozni“ – mondta el a kiállítás megnyitóján Katarína Goffová kurátor.

Hozzátette: a projekt keretén belül ilyen homokfalak már Csallóközaranyos, Doborgaz és Bátorkeszi közelében is épültek. A szakemberek az említett védett madárfajoknak elegendő táplálékot is igyekeznek biztosítani. Terveik között szerepel azon holtágak felújítása, amelyekben a jégmadár táplálékát alkotó halfajok szaporodnak. A rovarevő madárfajok, így a partifecske és a gyurgyalag számára fontosak a rovarokban gazdag lápos területek, rétek és legelők. 

A kurátor hangsúlyozta: a folyók mellékágainak felújításával nemcsak a rovarvilág és a halfajok skálája gyarapodik, de a gazdaságilag jelentős ligeterdők tápanyagellátása is jelentősen javul. „Az élőhelyek ilyen megújítása az eredeti élővilág számára a helyi lakosság részére is hasznos, hiszen ezáltal javul a vízháztartás, elszaporodnak a virágbeporzók, megjelennek az állattenyésztésből származó természetes termékek, növekedik a turizmus, s nem utolsó sorban új munkahelyek jönnek létre.“

Különleges panelek, mesterséges folyómeder és egyedi játékasztalok

A vándorkiállítás azért különleges, mert megtekintésekor több érzékszerv használatával, szórakoztató formában szerezhetünk új ismereteket a jégmadár, a partifecske és a gyurgyalag életéről. A tárlatnak Komárom immár a 12. helyszíne, eddig összesen mintegy 4000 látogatója volt, s majd tovább vándorol.

A kiállítás három központi panelje az egyes madárfajok fészkelését mutatja be. A mesterségesen kialakított fészkekbe lámpával is be lehet világítani. Az egyes madárfajok modelljeinek megfelelő elhelyezésével hangjuk is meghallgatható. A panelek hátoldalán az egyes fajok ideális élőhelyeit mutatják be.

A partifecske paneljén egy táblagép segítségével annak életéről olvashatunk információkat. A panel oldalán tapintással megkereshető az a talajfajta, amelyet a partifecskék kedvelnek. Felépíthető a táplálékpiramis, s így új ismereteket szerezhetünkk a lebontók, a termelők, a fogyasztók és a csúcsragadozók szerepéről. A téglalapalakú mágnesekből képek rakhatók ki – összeállítható az eredeti dunaparti növénytársulás. A mágneses képek hátoldalán érdekes leírások találhatók az egyes "behurcolt" fajokról, melyek elnyomják az őshonos eredeti fajokat. A kirakható dominó segítségével megtudhatjuk, hogy mi képezi a partifecske táplálékát.

A jégmadár paneljén szintén táblagép segítségével egy kvízjátékba kapcsolódhatunk be. Mivel vizeink tisztasága nemcsak a halak, hanem a halakkal táplálkozó madarak és az emberek számára is fontos, ezért megtudhatjuk, hogy a háztartásokban mit tehetünk vizeink tisztasága érdekében.

A jégmadár életének legérdekesebb mozzanatairól egy képes kvíz segítségével szerezhetünk tudomást. Végül egy érdekesség: a jégmadarat csillogó tollazata miatt, amely a kagylók gyöngyházára emlékeztet, gyakran repülő drágakőként említik. Erről két különböző szögből történő megvilágítással lehet meggyőződni.

A vándorkiállítás rendezői azt ajánlják, hogy az alap- és középiskolás csoportoknak tanáraik a múzeumban tartsanak rendhagyó tanítási órákat, de a kiállítás megtekintése tanulságos és élvezetes program lehet családoknak is.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

0 HOZZÁSZÓLÁS