2019. március 31., 18:09

In Memoriam Kassák Lajos - KLIK módra

132 éve született Kassák Lajos érsekújvári származású író, költő, avantgardista. Ennek apropóján márciusban az érsekújvári Kassák Lajos Ifjúsági Klub kétnapos rendezvénysorozatot szervezett Kassák Napok 2019 névvel, amelynek célja a művészet népszerűsítése volt az Érsekújvári járásban.

klik-napok.jpg
Galéria
+9 kép a galériában
Fotó: Pócs Hajnalka

A programsorozat egésznapos kiállítással kezdődött az érsekújvári Csemadok alaGsorában, ahol a helyi és környéki alkotók bemutatták festményeiket, rajzaikat, szobraikat, kovácsolt vagy éppen hímzett képzőművészeti alkotásaikat.

Fotó:  Pócs Hajnalka

Ezzel is rámutattak arra, hogy a művészet minden korosztályt képes megszólítani, s hogy fel kell vállalnunk magunkat a nagyközönség előtt, hadd tudja meg mindenki hogyan is látjuk a világot magunk körül.

Fotó:  Pócs Hajnalka

A kiállítók között szerepelt a 16 évestől a 40-es korosztályon át olyan alkotó, aki szerette volna megmutatni, hogy a tanulás és a munka mellett lehet élni a szabadidős tevékenységeknek is.

Fotó:  Pócs Hajnalka

A rendezvény keretén belül a szervezők és más helyi szervezetek megkoszorúzták Kassák Lajos érsekújvári szobrát is. Az emlékezés virágait elhelyezte a Csemadok Érsekújvári Alapszervezet elnöke, Danczi József, a KultúrKorzó alapítótagja, Stugel Tibor, a Czuczor Gergely Alapiskola pedagógusai, Horváth Melinda és B. Mánya Ágnes, valamint a naszvadi Viza Citerazenekar tagjai, Szabó Gergely és Bencsik Csilla, és a Via Nova elnöke, Gubík László.

Fotó:  Pócs Hajnalka

A KLIK elnöke, Konkoly Attila rámutatott Kassák munkásságára, és beszédében kiemelte a művészet fontosságát. Nagy Krisztina és Szombath Gábor KLIK tagok pedig Kassák verssel hódoltak a művész szobra és az emlékezők előtt.

Fotó:  Pócs Hajnalka

A kiállítás hivatalos megnyitóját és az állófogadást a Csemadok pincében tartották Borka Zoltán vezénylésével, ahol fellépett a naszvadi Viza Citerazenekar, amely magyarbődi dallamokat csalogatott elő a citera húrjaiból. Utána Bese Bernadett, Jancsó Péter és Mázik Orsolya prózáit és költeményeit hallgatta meg a közönség. Minden művész és támogató értékes meglepetéscsomaggal távozott a rendezvényről, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre ez a kulturális megmozdulás. A Kassák Lajos Ifjúsági Klub tagjai pedig kijelentették, hogy jövőre még színesebb programmal készülnek a Kassák Napok 2020-ra!

Fotó:  Pócs Hajnalka

A rendezvénysorozatot a dunaszerdahelyi Night Ride és a farnadi Estendøn zenekar koncertje zárta, de nem hiányozhatott a hajnalig tartó Open Jam sem. A korgó gyomor és a szomjas száj támogatója ezalkalommal is a Beny’s Bar volt.

Fotó:  Pócs Hajnalka

A közeljövőben szervezett KLIK programokról bővebben érdeklődhetnek a tagoknál és a FB csoportban. Keressék őket Instagramon is!

Fotó:  Pócs Hajnalka

klik-napok.jpg
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.