2023. szeptember 29., 09:10

Imagináció, avagy hasonmás, látszat… – a Dunartcomon

A  DUNARTCOM SOMORJAI NEMZETKÖZI MŰVÉSZTELEP  tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre Somorján 2023. szeptember 29-e és október 08-a között, mely a város első művésztelepe.

Dunartcom
Fotó: dunartcom.hu

Alapításának legfőbb célja a kapcsolatteremtés a művésztársadalom tehetséges hazai és külföldi, már szakmailag elismert és feltörekvő fiatal képzőművészei között, ahol egymás munkamódszerének, gondolkodásának megismerése által, új szellemi közösséget kívánunk teremteni.

A tizenkét évad folyamán a művésztelepre tizenhét országból meghívott, közel százhetven alkotó tematikus hívószóra alkotott műfaji megkötés nélkül, a hagyományos megfogalmazásokon túl az újszerű médiumok alkalmazásáig. 

Ezidáig több mint hatvan szakmai program valósult meg. A művésztelep minden évben tematikus, a tizenharmadik találkozó címe és témája: "IMAGINÁCIÓ"

Az imagináció a latin imago szóból ered, jelentése: kép, hasonmás, látszat. A pszichológiában az imagináció egy olyan eljárás, mely során a korábban érzékszerveinkkel már érzékelt jelenségeket éli újra az elme új kontextusban egy kísért meditáció segítségével.

Relaxált állapotban belső képeket hívunk elő strukturált módon, illetve az adott témához igazítva. A pszichés folyamatok alakot öltenek, a tudattalanunk sokszor szimbólumokkal üzen.

A képalkotás során az élményeink tudatosulnak, így fejlődéshez, nagyobb fokú egészséghez vezetnek. A megengedő, befogadó viszonyulás során megtörténhet a saját válaszok megtalálása, a mély belátás, és az erő megérkezése a kívánt változáshoz.

Akár a Belső Gyermeket hívó imaginációval lesz lehetőség dolgozni a képzeletünkben előhívódó gyógyító képek segítségével.

A mindannyiunkban ott élő kicsi énünkkel, a Belső Gyermekkel való kapcsolatfelvétel, értő-érző odafordulás segíthet egy lépést tenni jelenlegi elakadásaink oldásában, álmaink valóra váltásában. 

A MŰVÉSZTELEP ALKOTÓI: 

B. RAUNIO MARIA (FIN)

CSEKE SZILÁRD (HU)

GAÁL KATA (HU)

MAJOROS ÁRON ZSOLT (HU)

MAKKAI-KOVÁCS BEATRIX (HU)

MAYER ÉVA (SK/HU)

MÉRY BEA (SK/HU)

MIKLÓS HAJNAL (RO/HU)

ORBÁN ELŐD (RO/HU)

RAJCSÓK ATTILA (HU)

Dunartcom
Fotó:  dunartcom.hu

A MŰVÉSZTELEP PROGRAMJAI : 

2023.10.4–5., 19:00

EGYÉNI BEMUTATKOZÓ PREZENTÁCIÓK A MŰVÉSZTELEP ALKOTÓIVAL 

Helyszín: MOZI, Pozsonyi út 27., Somorja

2023.10.06., 20:00

KONCERT : BETTIKA SEPTET (HU/SK)

Közreműködnek: 
BAKOS BETTIKA (HU), BORKÓ ATTILA (HU), DÉVÉNYI ZOLTÁN (HU), 

KOLLÁRIK BARNABÁS (SK), MAYER JÓZSEF (SK/HU), RICHTER AMBRUS (HU), VARJU ATTILA (SK)    

Helyszín: ŠUP-ŠUP MUSIC CLUB, Kovács u. 3/A, Somorja

2023.10.07., 19:00  

A MŰVÉSZTELEP KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA: "IMAGINÁCIÓ”

Köszöntőt mond: OROSZ CSABA (SK) Somorja polgármestere

MAYER ÉVA DLA (SK/HU) képzőművész, főiskolai docens

Megnyitja: FAZAKAS RÉKA (HU) kurátor, 

Zene: SZOMBATHELYI PATRIK (HU) zenész 

Helyszín: KORONA UDVAR, Fő u. 46., Somorja

A kiállítás 2023.11.07-ig látogatható.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.