2020. július 10., 16:30

Ilyen lett a Sissit ábrázoló festmény a restaurálás után

Erzsébet császárné, ismertebb nevén Sissi restaurált portréja lett a hónap műtárgya a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban, ahol egészen augusztus 2-ig látható a felújított festmény.

Galéria
+2 kép a galériában
Sissi portréja a restaurálás előtt (balra) és után (jobbra)

Kolár Angelika, a múzeum történésze elmondta, Spányik Kornél 268x155 centiméteres alkotásáról van szó.

„A nagyméretű vászonra festett alkotáson a festő sötét gyászruhában ábrázolja a császárnét, Sissi világos kesztyű visel, a kezében összecsukott legyezőt tart. 1889-ben elhunyt fia, Rudolf halála után viselt ilyen ruhát" – fejtette ki a történész.

Spányik leginkább a portréfestészet terén alkotott maradandót. Bécsben, Stuttgartban és Münchenben tanult, mesterei közé tartozott többek között Benczúr Gyula és Liezen-Mayer Sándor is. A két világháború között csoportos kiállítása volt a Műcsarnokban. Több képét jutalmazták díjjal, néhány művét pedig a Magyar Nemzeti Galéria őrzi.

sissi_festmeny_varmegyehaza.jpg
Ferenc József és Erzsébet császárné portréja a Gömör-kishonti vármegyeháza nagytermében
Fotó:  Az Érdekes Ujság

A Sissit ábrázoló festmény eredetije Benczúr nevéhez köthető, Spányik pedig arról mintázta saját művét 1901-ben. Az alkotás Ferenc József császár portréjával együtt a Gömör-Kishont vármegyeháza nagytermében volt kifüggesztve, ám 1918-ban, az Osztrák-Magyar Monarchia megszűnését követően mindkettőt megrongálták.

A festmény ezt követően a Gömör-Kishonti Múzeum gyűjteményébe került, de sokáig rossz állapotban volt, ezért nemrégiben átfogó restaurálást végeztek rajta. A helyreállítási munkát Andrea Ševčíková, a Szlovákia Restaurátorok Kamarájának tagja vezette és a Művészeti Alap támogatta.

sissi_festmeny_varmegyehaza.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.