2021. augusztus 27., 12:33

Időkapszula: Tizenegyedszer is Művésztelep Somorján

A Dunartcom Somorjai Nemzetközi Művésztelep rendezvényét tizenegyedik alkalommal szervezték meg Somorján. A művésztelep alapításának legfőbb célja a kapcsolatteremtés a művésztársadalom tehetséges hazai és külföldi, már szakmailag elismert és feltörekvő fiatal képzőművészei között. Egymás munkamódszerének, gondolkodásának megismerése által új szellemi közösséget kíván teremteni.

Művésztelep-Somorja
Fotó: Reczai Lilla

A tíz évad folyamán a művésztelepre tizenhat országból meghívott, közel százhatvan alkotó mindig valamilyen tematikus hívószóra készítette el alkotásait, műfaji megkötés nélkül, a hagyományos megfogalmazásokon túl az újszerű médiumok alkalmazásáig bármi belefért a repertoárba.

Ezidáig több mint ötven szakmai program valósult meg. Az ötletgazdák fő célja volt többek között, hogy szakmai közeget tudjanak létrehozni és megmozgatni a fiatal tehetségeket, egyetemi professzorokat, tanárokat.

A művésztelep minden évben tematikus, a tizenegyedik találkozó címe és témája az „Időkapszula” volt.

Művésztelep-Somorja
Mayer Éva
Fotó:  Reczai Lilla

Mayer Éva, a művésztelep megálmodója elmondása szerint a latin eredetű kapszula szó szekrénykét, dobozkát, tokot, nyitható burkolatot jelent, amely egy kisebb tárgy megvédésére szolgál.

Az „időkapszula” kifejezés (time capsule) 1937 óta használatos, bár az ötlet valószínűleg egyidős magával az emberi civilizációval. Egy olyan tartályt jelent, amelyben régi idők tárgyai találhatóak és információként szolgálnak a korábbi időkből. Egyfajta kommunikációt is jelenthet, amely megpróbálja megőrizni a mindennapi élet egy szeletét a jövő számára. A művésztelep alkotói ezen gondolatokra reflektáltak a szimpóziumon készülő alkotásaikkal, amelyeket tíz nap alatt keltettek életre. 

Művésztelep-Somorja
A művészek
Fotó:  Reczai Lilla

Orosz Csaba polgármester kifejtette, hogy ez

a szimpózium a maga egyszerűségében kivételes színfoltja Somorja kulturális felhozatalának, és egyáltalán nem meglepő, hogy már tizenegyedik alkalommal rendezték meg. 

Művésztelep-Somorja
M. Kiss Márta dunaszerdahelyi művész alkotása
Fotó:  Reczai Lilla

Az alkotók között szerepelt Berkes Csilla (szobrász), Berze Imre (szobrász), Boda Anikó (festőm), Stanislav Bubán (festő), Esse Bánki Ákos (festő), Éles Lóránt (szobrász), Getto József (építész, professzor), Kristína Kandriková (festő), Majoros Áron (szobrász), Mayer Éva (festő), M. Kiss Márta (festő), Jiří Staněk (festő) és Palman Zsuzsanna (grafikus).

Művésztelep-Somorja
Fotó:  Reczai Lilla
A művésztelepen a programok között szerepeltek különféle koncertek és előadások is, ebből videós összeállítást a jövő hét folyamán láthatnak az olvasók a ma7.sk videós felületén, amelyben Mayer Éva is részletesen beszámol a szimpóziumról.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.