2021. augusztus 12., 19:10

„Időkapszula” – egy szelet a jövő számára a 11. Dunartcomon

Augusztus 13-22 között immár 11. alkalommal kerül  megrendezésre a 11. DUNARTCOM SOMORJAI NEMZETKÖZI MŰVÉSZTELEP, mely a város első művésztelepe. Alapításának legfőbb célja a kapcsolatteremtés a művésztársadalom tehetséges hazai és külföldi, már szakmailag elismert és feltörekvő fiatal képzőművészei között, ahol egymás munkamódszerének, gondolkodásának megismerése által, új szellemi közösséget kívánnak teremteni.

Dunartcom
Fotó: Dunartcom közösségi oldala

A tíz évad folyamán a művésztelepre tizenhat országból meghívott, közel százhatvan alkotó tematikus hívószóra alkotott műfaji megkötés nélkül, a hagyományos megfogalmazásokon túl az újszerű médiumok alkalmazásáig.

Az idén magyarországi, szlovákiai és csehországi képzőművészek élvezik a közös alkotás örömét.

Ezidáig több mint ötven szakmai program valósult meg. A művésztelep minden évben tematikus, a tizenegyedik találkozó címe és témája: „IDŐKAPSZULA”

A latin eredetű kapszula szó szekrénykét, dobozkát, tokot, nyitható burkolatot jelent, mely egy kisebb tárgy megvédésére szolgál.

Az „időkapszula” kifejezés (time capsule) 1937 óta használatos, bár az ötlet valószínűleg egyidős magával az emberi civilizációval. Egy olyan tartályt jelent, amelyben régi idők tárgyai találhatóak és információként szolgálnak a korábbi időkből.

Egyfajta kommunikációra is tekinthetünk, mely megpróbálja megőrizni a mindennapi élet egy szeletét a jövő számára. A művésztelep alkotói ezen gondolatokra reflektálnak a szimpóziumon készülő alkotásaikkal.

A Mayer Éva Somorjáról származó, Munkácsy-díjas képzőművész által megálmodott és szervezett művésztelepet szokás szerint kulturális csemegék is gazdagítják.

Augusztus 16-án, illetve 17-én BETTIKA SEPTET koncert lesz, Somorján, illetve Dunaszerdahelyen. Egyéni bemutatkozó prezentációkra is sor kerül a művésztelep alkotóival.

Az esemény megkoronázása az augusztus 21-ei kiállításmegnyitó lesz a művésztelepen készült alkotásokból a somorjai Korona-udvarban.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.