Idén is lesz Felvidéki Szépművészeti Biennále

2021. április 13., 07:50
ma7

A járványhelyzettől függően augusztusban vagy szeptemberben rendezik meg az idei Felvidéki Szépművészeti Biennálét. 

Fotó: Facebook
Az idei kiírás tematikája az "elmozdulás és a lendület", a biennálén művészeti egyetemet, vagy művészeti akadémiát végzett, hivatásos alkotók vehetnek részt, kiemelten Komáromhoz a régióhoz kötődő művészek.
 
A FEMSZE felhívására ez idáig hat országból érkeztek be pályamunkák, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, magyar, erdélyi és csehországi alkotók is küldtek műveket. Néhány alkotó kérésére (covid betegségük akadályozta a művek véglegesítését) a szervezők a beadás határidejét április közepéig meghosszabították.
 
A kurátorok május első hetében zsűrizik a pályamunkákat. Magyar-angol nyelvű katalógus készül melyet Szabó Andrea Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész tervez.
 
Az Észak- és Dél Komáromból induló Elmozdulás/Lendület tematikájú biennále elsősorban a kisebbségben élő magyar alkotókat megszólító, hiánypótló kezdeményezés a régióban. A határon túli művészeti élet bemutatásának jelentős mérföldköve az I. Felvidéki Szépművészeti Biennále. A FEMSZE 2020-ban Határtalan_képzőművészet címmel rendezett három országot, öt kiállítóhelyet érintő kiállítássorozatot felvidéki, vajdasági és KEM-i fiatal képzőművészek számára. Ezt a hagyományt folytatja a  kuratórium a Kárpát-medencére kitekintő biennále szervezésekor.

Kövesse facebook oldalunkat is!