Horváth Kati-tárlat: sosincs késő újat tanulni

Nagy MIskó Ildikó 2019. szeptember 05., 09:48

Két nagyszerű kezdeményezés: egy rendszeres házi önképzőköri tevékenység és a többletmunkaként vállalt könyvtári tárlatrendezés találkozásából szeptember 4-én mutatós kiállítás született. A komáromi Horváth Kati képei e hónap végéig láthatók a Szinnyei József Könyvtár Nádor utcai épületében.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A szerdai megnyitón Renáta Filková könyvtár-igazgató és Kürthy Veronika képzőművész méltatta a saját tehetségét nyugdíjasként felfedező-csiszoló nyugalmazott pedagógus alkotómunkáját.

„Bő két évvel ezelőtt az egyik közösségi hálón figyeltem fel a dél-komáromi jobb agyféltekés rajztanoda hirdetésére: három nap alatt megtanítjuk rajzolni. Mivel mindig is vonzott a képzőművészet, és kíváncsi voltam, hogy ez valóban lehetséges-e, jelentkeztem a hirdetésre. Nos, nem hazudtak, elég jól megtanultam rajzolni.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

E módszer lényege az, hogy rajzolás közben egyszerre mindig csak egy-egy apró részletre koncentrálunk, szinte nem is törődünk a várható végeredménnyel.

Majd Bihari László vezető mentor RajzMánia elnevezésű oldalának segítségével csiszoltam a tudásomat. Ott egy online tanfolyamot vezetett, s a grafit után a pasztell ceruzával és krétákkal is megtanultunk megfelelően bánni“- árulta el portálunknak a nyugdíjas éveit aktívan és tartalmasan töltő Horváth Kati.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Mivel ő már régebben ismerte a műveit számtalan bel- és külföldi kiállításon bemutató Kürthy Veronikát, szívesen tett eleget a meghívásának, hogy csütörtökönként csatlakozzon az általa vezetett kis házi önképzőkörhöz.

„Egyelőre Viola Annával és Balla Rózsikával együtt járunk fel Veronika műteremként is szolgáló lakásába, amit egymás között csak Kürthy-rajztanodának nevezünk. Valamennyien vásároltunk egy-egy farostlemezt, amit nála tárolunk, a festékeket pedig mindig magunkkal visszük az összejöveteleinkre. Elsősorban Veronikától, de egymástól is minden alkalommal sok újat tanulunk. Olyankor a jóindulatú bírálatokból és az őszinte dícsérő szavakból sincs hiány. Az alkotás megszépíti az életünket“ - mondta el a továbbiakban.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Hozzátette:

eddig leggyakrabban portrékat és tájképeket festett.

„Már az olajfestészettel is próbálkozom. A grafika azonban hozzám közelebb áll, mint a festészet, ugyanis a ceruzát az ecsetnél magabiztosabban kezelem. Ezen az első tárlatomon szeptember végéig 34 művem látható. Mi tagadás, Veronika bíztatása nélkül nem mertem volna kiállítani azokat. Köszönet a lehetőségért Filko Renáta könyvtár-igazgatónak is, aki eleget tett a kérésemnek, hogy a könyvtár legyen az első kiállításom helyszíne“.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Bár Kürthy Veronika egyedül is szívesen hódol a képzőművészetnek, ám takaros otthonában mindig szívesen fogadja amatőr művész barátait. „A csütörtöki találkozóink piknikszerűek, amelyeken nem csak alkotunk, hanem elbeszélgetünk a gondjainkról, örömeinkről s a további aktualitásokról. A kis társaság elé mindig kiteszek egy képet, amely alapján valamennyien megfestjük a saját változatunkat. A jelenlevők szívesen fogadják, s el is várják az őszinte értékelő szavaimat, jótanácsaimat. Azok alapján korrigálják a saját műveiket - kijavítják az esetleges hibákat. Mindez jó hangulatban zajlik, mindnyájan töltekezünk a közös együttlétekből. A már befejezett munkáikat mindig boldogan viszik haza, s bekereteztetik“ - tudtuk meg e tárlat ötletgazdájától.

Úgy véli, hogy Viola Anna mutatós olajfestményeit is érdemes lenne végre kiállítani, de erre még nem sikerült őt rábeszélnie. „Mindnyájunknak más-más az erőssége. Horváth Kati elsősorban a portréival jeleskedik, Anna színpompás tájképei is kiállításra érettek, Rózsika pedig lelkesen szeret minden újat kipróbálni. Nekem nemrég Nagymegyeren ért véget a képeim és könyveim eladásával egybekötött, közel három hónapig tartott kiállításom. Stubendek László, a Csemadok komáromi alapszervezetének elnöke megígérte, hogy decemberben újabb tárlatom nyílhat a helyi Csemadok-széházban“ - egészítette ki az elmondottakat.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Egy-egy könyvtárnak manapság már nem csak a könyvkölcsönzés a feladata, hanem multifunkcionális közösségi térként és információs központként is kell működnie"

-  hangsúlyozta Bajnok Éva könyvtáros.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

"Ezért tartjuk fontosnak a változatos rendezvények, így az író-olvasó találkozókon kívül közéleti beszélgetések, vonzó gyermekprogramok, koncertek és kiállítások megrendezését is. A saját elképzeléseink megvalósításán kívül szívesen adunk teret a magukat, illetve a képeiket és fotóikat nálunk megmutatni kívánó amatőr művészeknek. A hozzánk betérő látogatók részéről is igény mutatkozik e tehetségek megismerésére. Nem csak a megnyitókon vesznek részt, hanem hétközben is be-benéznek hozzánk, hogy szemrevételezzék az újdonságokat - ezt bizonyítják az emlékkönyveinkbe tett bejegyzéseik is“ - mondta el Bajnok Éva.

0 HOZZÁSZÓLÁS