2021. november 21., 15:12

Hittel és lélekkel az úton

A komáromi Szent András-bazilika sajátos hangulatú oratóriumában február végéig látható Aya Gyarmati Mária autodidakta festőművész Hittel és lélekkel az úton elnevezésű, szívmelengető kiállítása.

Aya - képkiállítás
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Aya, Szabó László, Kiss Róbert és Dráfi Mátyás a tárlatmegnyitón

A Harmonia Sacra Danubiana Egyházművészeti Fesztivál keretében, a helyi római katolikus plébániahivatal és a Csemadok Komáromi Városi Szervezete által, valamint a médiapartnerségünkkel megrendezett tárlatot Kiss Róbert kanonok nyitotta meg.

Imára késztető művek

– Szeretném magamból a legjobbat adni az embereknek, mindezt teszem hittel és lélekkel, amíg csak élek – hangzik az elmúlt két évtizedben Aya művésznéven ismertté vált, komáromi születésű alkotó hitvallása. A nemrég közszemlére bocsátott félszáz művének megtekintése segít ráhangolódni a közelgő adventi időszakra. A Szent Család- és Madonna-sorozaton túl érdemes elidőzni a koronázási ékszereket, a Szent Koronát és koronázási palástot, valamint a dicső nagyjainkat (Szent István királyt, Szent Imre herceget Gizellával, Szent Erzsébetet, Szent Margitot, Szent Mártont a koldussal) megörökítő képei előtt is. A művész mély Istenben való hite és családszeretete mellett további fontos jellemzője erős magyarságtudata, amelyről egyebek mellett a Magyar Főnix: az erő bennünk van című alkotása is árulkodik. Az Inkák elnevezésű sorozata pedig különös, egzotikus világba kalauzolja el a látogatókat. „Égi anya könnye búsan száll a Földre: kevés az ima, emberek...“ – sarkall az égi segítőkhöz való fohászkodásra az egyik képaláírása.

Aya - képkiállítás
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A Fekete Madonna sorozatba tartozó művek

Stubendek László, a Csemadok komáromi elnöke, a szakrális fesztivál főszervezője köszöntötte a vasárnapi szentmise után az emeleti oratóriumba betért művészetkedvelőket. A kiállítás védnöke, Kiss Róbert kanonok, nagyszombati általános helynök, komáromi esperesplébános Gogol szavait idézte: „Magasra emeli a művészet az embert, nemessé, csodálatosan széppé varázsolhatja lelkének minden rezdülését”. Hangsúlyozta, hogy „a festészet a színvilágában, ecsetvonásaiban, kifejező erejében olyan érzéseket és érzeteket képes közvetíteni a néző felé, amelyeket szavakkal nem tudunk elmondani, kifejezni.“  Megtiszteltetésnek tartotta, hogy a bazilika falai között köszönthette Aya Gyarmati Mária festőművészt, s a továbbgondolásra érdemes kiállítási anyagát az érdeklődők figyelmébe ajánlotta.

Aya - képkiállítás
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Szabó László fotóművész méltatta Aya munkásságát
Éltető eleme a festés

Szabó László, a Nemzeti Fotóművészeti Szövetség kiváló fotóművésze kurátorként úgy fogalmazott, hogy Aya Gyarmati Mária önálló útkereső, önképző, önfejlesztő művész, aki húsz éve fest aktívan. Sok önálló kiállítása volt már Rozsnyótól, Léván át a komáromi Limes Galériáig, de bemutatkozott külföldön, Csehországban és Németországban is. Alkotásaival folyamatosan megméretteti magát a zárt körű nemzetközi művészeti szakfórumokon, például Egyiptomban, Törökországban, Indiában, Costa Ricában, az Amerikai Egyesült Államokban, Szerbiában, Dubajban, Ukrajnában, Indonéziában, ugyanis nagyon sok nemzetközi galéria tagja, s gyakran az egyes művészeti társaságok keresik meg őt.

Aya - képkiállítás
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A tárlatnyitó ünnepség néhány résztvevője

– Sok témában fest. Szereti a szakrális témákat, kifejezetten a Madonna-ábrázolást, de otthon érzi magát a csendéletek világában és az absztrakt, valamint más modern festészeti irányzatokban is. A homokfestés művészetével Egyiptomban ismerkedett meg, majd továbbfejlesztette ezt a technikai művészeti megoldást, amelyet ő csak képszobrászatnak nevez. Látom őt elmélyülten alkotni. Nagyon kritikus önmagával szemben és maximalista. Szeret az arannyal is dolgozni, és sajátos trükkje, ahogy nagyon finoman, szinte selymes hatásban képes felhordani az olajfestéket a hófehér vászonra. Nagyon ritkán történik, hogy előrajzol, általában azonnal nekiáll festeni a művet. Vannak alkalmak, amikor csak a kedvenc spaklijával, vagyis festéklapátjával és az ujjaival fest, s pillanatok alatt megjelenik az alkotás... Fest és fest – ez élteti, ettől tud magasra szárnyalni, az újabb, születendő témái felé.

Lelki táppal szolgál

Aya Gyarmati Mária húsz évig, férje 2017-ben bekövetkezett haláláig Németországban, a festői Thüringiában lakott. A honvágya miatt korábban Dél-Komáromban is kialakítottak egy családi fészket, és kétlaki életet éltek. Gyakran utazgattak távoli országokba azért, hogy megismerjék más népek kultúráját.

Aya - képkiállítás
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Dráfi Mátyás Aya két versét mondta el

– A Gondviselőtől a festészet talentumát kaptam. Már gyermekként megmutatkozott ez irányú tehetségem. Előbb a családi feladataimat láttam el, két gyermekem és két unokám van. Postafiók-vezető volt a civil foglalkozásom, majd egy súlyos betegség ledöntött a lábamról, és csak később „élhettem ki“ festői szenvedélyemet. Ma már a képek jelenítik meg az életem megnyilvánulásait, bánatokat, örömöket. Az alkotás öröme segít minél magasabbra, ahol szárnyalhatok. A műveim beszélnek helyettem, és szólítják meg a művészetre éhes és nyitott embereket. A tematikáim változóak, a szakrálistól és az absztrakttól a modern művészeti stílusig minden érdekel – vallotta a sokoldalú alkotó, akinek az Istennel egy úton és Az angyalok tánca című versét a tárlatnyitón Dráfi Mátyás, Jászai Mari-díjas, érdemes művész tolmácsolta. Íme, az utóbbiból egy részlet: „A jövő számunkra mindig egy titkos dallam, amelyre táncolod az élet-táncodat. Az életed tánca változó ritmusának egyetlen égi karmestere: Isten, aki ott van egész életedben. Ámen.“

Aya - képkiállítás
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Grassl Ferdinánd és Stubendek László Mária-antifónákat énekelt

Grassl Ferdinánd és Stubendek László Mária-antifónákkal színesítette az eseményt. A kiállítás hét közben, a 00421 905 275 455-es telefonszámon való előzetes egyeztetés után tekinthető meg.  

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/46. számában.       

Aya - képkiállítás
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.