2021. december 14., 16:45

Hiánypótló kiadvány három évtizednyi hazai magyar képzőművészetünkről - KÉPEKKEL

Minden hazai magyar képzőművészet-kedvelő olvasó könyvespolcán helye lenne a Felvidéki kortárs magyar képzőművészetünk (1990-2020 között) című kötetnek, amely nemrég a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete, vagyis a MAMSzE megbízásából, a Hodossy Gyula által irányított, dunaszerdahelyi Lilium Aurum Kft. kiadásában, több közéleti személyiség, vállalkozó, mezőgazdasági szövetkezeti elnök és más mecénás támogatásának köszönhetően jelent meg.

Hiánypótló kiadvány három évtizednyi hazai magyar képzőművészetünkről
A tartalmas és mutatós kötet borítólapja
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„E könyvünkben szeretnénk összefoglalva (amennyiben ez térben és időben lehetséges) felmutatni azokat az eredményeket és értékeket, amelyeket egyesületünk megalakulása óta (1990-ben Csehszlovákiai Magyar Képzőművészek Társasága, 1993-ban Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társasága, majd 2014-től Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete néven) elért, és az „akkor“ (1990-ben) kitűzött célt és szándékot: a felvidéki kortárs magyar vizuális kultúra istápolását, megőrzését és gyarapítását vállaltuk, s napjainkig ezt szem előtt tartva, alkotói tevékenységünk erre irányul“ – írta Kopócs Tibor, a MAMSzE ex-elnöke az A4-es méretű, 176 oldalas, tartalmas és mutatós könyv előszavában.

Hiánypótló kiadvány három évtizednyi hazai magyar képzőművészetünkről
Kopócs Tibor képzőművész, a MAMSzE és elődszervezetei alapító tagja, ill. elnöke
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Majd megemlítette a bel- és külföldi kiállításokat, konferenciákat, szakmai előadásokat, workshopokat, amelyek megvalósításában eddig is közreműködtek. Továbbá

felújították a korábban már többször odaítélt Nívó- és Életműdíjat, s azokon kívül az alkotók különféle megmérettetéseken számos más kitüntetésben is részesültek.

„Alkotói tevékenységünk értékelését – főleg a Kárpát-medencei kortárs magyar képzőművészet vonatkozásában – Szakolczay Lajos, kitűnő szakíró a Határon túli magyar képzőművészet című tanulmányában bőven kifejtette, és ebben a felvidéki kortárs magyar alkotókról is elismerően vélekedik“ – fogalmazott az idén novemberben az elnöki stafétabotot Kovács Csonga Anikó grafikus- és festőművésznek átadó elnök. Egyébként

a mű grafikai arculata is a jövő ősszel immár 85 éves, „örökifjú“ Kopócsnak köszönhető.

Hiánypótló kiadvány három évtizednyi hazai magyar képzőművészetünkről
Idén novemberben az elnöki stafétabotot Kovács Csonga Anikó grafikus- és festőművész vette át.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Azt is elárulta, hogy az egyesületet napjainkban 46 aktív alkotóművész – grafikus, festő-, szobrász-, üveg-, ékszer- és iparművész, desinger, építész – és több tiszteletbeli tag: művészettörténész, művészeti menedzser, művészetpároltó képviseli. Időnként hazai és magyarországi anyagi-erkölcsi és szakmai támogatásban is részesülnek.

Örvendetes, hogy 2015-ben Komárom Várostól 40 évre használati bérbe vették az egykori katonatemplom műemlék-épületét, amelyet évekig Farkas Veronika művészettörténész Limes Galéria néven, időt és energiát nem sajnálva működtetett. Újabban pedig az elismert szaktekintély a fiatal nemzedéket képviselő Balla Rita művészet-menedzserrel váltott vezetésben irányítja a sajátos hangulatú galériát.
Hiánypótló kiadvány három évtizednyi hazai magyar képzőművészetünkről
Szilva József festőművész is a MAMSzE egyik nagy "mohikánjának" számít.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A „beszédes“ kötetet médiacsaládunk egyik hozzáértő munkatársa, Lacza Tihamér állította össze és szerkesztette. Annak I. fejezetében (Bemutatkozásunk) a MAMSzE és az elődszervezetei történetét, alapszabályzatát és más fontos dokumentumait is szemrevételezheti az olvasó.

Az Alkotóink, tagjaink című II. fejezetben az érintett művészek szakmai életútjának alakulásába (képzettség, művészeti tagság, munkakörök, szakmai elismerések) nyerünk betekintést, miközben ott az alkotói hitvallásuk és pár művük is helyet kapott.

A Rólunk írták című III. fejezetben – a teljesség igénye nélkül – művészeti folyóiratokban megjelent cikkek és színes fotók, a Kiállításaink – Képgalériánk című IV. fejezetben pedig a korábbi tárlatokra invitáló meghívók is idézik a múltat. Azoknak a kiállításoknak a feledhetetlen pillanatait, amelyekről a médiacsaládunk is tudósított. A kiadványban időszerű problémák, megoldásra váró feladatok is helyet kaptak, amelyeket művészettörténészek, szakírók vetettek papírra.

Hiánypótló kiadvány három évtizednyi hazai magyar képzőművészetünkről
Dolán György festőművész több képzőművészeti szimpózium társalapítója
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Az első kiadásban 400 darabos példányszámban megjelent mű Kopócs Tibor képzőművésznél és a komáromi Madách Könyvesboltban szerezhető be.

Karácsonyi ajándékként is sokan elfogadnák, s vélhetően a MAMSzE következő évtizedeinek történéseit megörökítő könyv kiadásáig azt időről időre elővennék, szívesen lapozgatnák – olvasgatnák...

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.