2024. február 11., 19:55

Haladunk tovább

A 2023-as évben számos kiemelkedő művészeti eseménynek lehettünk részesei a komáromi Limes Galériában, amely gazdag tárházát vonultatta fel a különböző művészeti ágaknak és alkotásoknak.

 

Kiállítás a 2023-as évből a Limes galériában.
Kiállítás a 2023-as évből a Limes galériában.
Fotó: Balla Rita - ma7

„Az elmúlt évben Drabik Tamás szobrászművész és Kecső Endre festőművész személyében jelen volt a fiatalabb korosztály, a középgenerációt Herman Levente festőművész, és az idősebb művészgenerációt Pomothy László akvarellista képviselte. A különböző korosztályokhoz tartozó alkotók művészeti szemlélete és stílusa változó, technikában jelen volt a grafika, az olaj és az akvarell is” – olvasható a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete (MAMSzE) Hatás és Elmélet című katalógusának bevezetőjében, amely lényegében a helyőrségi vagy katonatemplomban rendezett kiállítások anyagának összegzése. Az elmúlt év művészeti kavalkádja nem csupán „térélményt” kínált, hanem különböző esztétikai felvetéseket járt körül, és olyan műveket tárt elénk, amelyek szembesítették a nézőt a kortárs világ kihívásaival.

 

Életkép a Limes galéria hétköznapjaiból
Életkép a Limes galéria hétköznapjaiból.
Fotó:  Balla Rita - ma7

 

 
Csoportos bemutatkozás Budapesten
A Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai egyesülete változatlan vezetéssel halad tovább a 2024-es évben is, élén Kovács Csonga Anikó képzőművésszel. A fiatal generáció által vezetett egyesület a kortárs művészeti világ felfedező útját járva merész kísérletekkel, társadalmi üzenetekkel és sokszínű kifejezőeszközzel gazdagítja az idei év művészeti palettáját. Az egyesület MERITUM címmel rendezte meg első közös kiállítását a magyar kultúra napjára emlékezve.

Budapesten, a Corvin Művelődési Ház három egybefüggő kiállítóterében Szepes Hédi művészettörténész gondozásában 32 alkotó állíthatott ki. A tárlat egyik fő szervezője M. Kiss Márti festőművész, aki a kiállítás kapcsán a tágabb értelemben vett koncepciókról is beszélt. „Egyesületünk legfőbb célja, hogy átölelje és összefogja a magyar anyanyelvű vizuális művészeket otthoni földeken, a Csallóköztől Ipolyságon át Királyhelmec térségéig és azon túl is. A MERITUM című kiállítás lehetőséget nyújt, hogy közösen mutatkozzunk be új időben, új térben egy olyan válogatással, ami nemcsak a valóságábrázolással foglalkozik, de sok más témában, formában, technikában jeles. Azt gondolom, színesen élni és lenni az egyik legszerencsésebb életforma, és ebben a viszonyrendszerben lehetőségünk adódik csoportosan, de egyénileg is bemutatni hitünket a teremtés erejében.”

 

A kiállítás továbbgondolt változata a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban tekinthető meg a nyár folyamán.

 

A Limes Galériában májusban látható majd Méry Beáta önálló kiállítása, amely a képzőművész elmúlt három évének termését mutatja be. „A kiállításom filozófiai háttere a halottaskönyvek és egyes népek, vallások halottkultuszainak, rítusainak vizsgálata.” Ekképpen fogalmazta meg a kiállítás koncepcióját a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíját elnyert alkotóművész hozzátéve, hogy „az elmúlást, mint az életen való átutazást, átmeneti rítusként vizsgálja a kultúrák feletti szakrális kontextusban, lírai módon feldolgozva és megjelenítve”.

 

Vendégek Budapestről
A Magyar Festészet Napja alkalmából októberben, a képzőművészeti életben aktívan jelen lévő Fővárosi Festő Stúdió állít ki a katonatemplomban. A kiállítás létrehozását több neves mester segíti, többek között Kovács Péter Balázs, Incze Mózes Munkácsy-díjas festőművészek, Székács Zoltán festőművész és Sipos Endre művészetfilozófus.

Novemberben Smidt Tamás építész 50/25 jubileumi tárlatával találkozhat a nagyérdemű. A kiállítás az építész elmúlt 25 évébe nyújt betekintést, súlypontba helyezve a regionális tér megfogalmazásának lehetőségeit.

A kiállítások mellett az egyesület folyamatosan bővíti képes tartalmait a https://mamsze.sk hivatalos weboldalán.

A Limes Galéria művészi tereiben az érdeklődés továbbra is a különböző korú, elsősorban hazai művészek közötti párbeszédre és az eltérő perspektívák bemutatására összpontosul. A tágabb művészeti színtérhez való hozzáférés növekedésével a művészek és a galéria látogatói is egyre inkább részesei lehetnek a kultúra ápolásának és az egyetemes emberi tapasztalat vizuális kifejezésének.

 

Az írás megjelent a Magyar7 2024/5. számában.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.