2021. augusztus 7., 08:26

Hagyományteremtő I. Felvidéki Szépművészeti Biennálé az elmozdulás jegyében

A Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület - FEMSZE égisze alatt augusztus 6-án a komáromi Limes Galéria zsúfolásig megtelt hajójában nyílt meg az Elmozdulás című I. Felvidéki Szépművészeti Biennálé, amelyen 70 vajdasági, kárpátaljai, erdélyi, felvidéki, magyar- és csehországi magyar alkotó 121 művét szemrevételezhették a látogatók. A szeptember 10-ig látható tárlatanyagot Stefanovits Péter Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, az MMA képzőművészeti tagozatának elnöke méltatta.

Sokan érdeklődtek a hagyományteremtő biennálé iránt.
Galéria
+10 kép a galériában
Sokan érdeklődtek a hagyományteremtő biennálé iránt.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Farkas Veronika művészettörténész-galériaigazgató köszöntőjében új korszakot nyitó kiállításnak nevezte a változatos összeállítást, amelyhez hasonlóval ezentúl kétévente szeretne előrukkolni a FEMSZE. Egyúttal üdvözölte a jelenlevő bel- és külföldi művészeket, illetve a vendégeket, köztük a méltatón kívül Venyercsan Pál követségi tanácsost, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatóját, valamint a szintén díjakat adományozó városok képviselőit és a további szponzorokat. Majd átadta a szót Miglinczi Éva művészetmenedzsernek, a tárlat kurátorának, akitől egyebek mellet megtudtuk: e biennáléra csak hivatásos képzőművészek nevezhettek be az utóbbi 3 évben készített alkotásaikkal. Keppel Márton művészettörténész ez alkalomra készült, tetszetős katalógusba írt bevezető szövegéből is idézett.

Miglinczi Éva művészetmenedzser, a tárlat kurátora Keppel Márton művészettörténész szavait is idézte.
Miglinczi Éva művészetmenedzser, a tárlat kurátora Keppel Márton művészettörténész szavait is idézte.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Az I. Felvidéki Szépművészeti Biennálé alapgondolata az elmozdulás, ami konkrét jelentésében és átvitt értelemben is tükrözi a FEMSZE művészeti és önazonossági törekvéseit. A Kárpát-medencei magyarság sorsfordulásának szimbolikus pályaíve a vonatkoztatási rendszer függvényében egyfelől elmozdulást mutat az időben, másrészről egyszersmind változatlan állapotban képes megőrizni az egységet a térben. A kiállításon közel 70 képző- és iparművész képviseli Felvidék, Erdély, Kárpátalja, Délvidék, a cseh diaszpóra és az anyaország magyarságát. Mindazonáltal személyes ismeretség nélkül a nézők számára megkülönböztethetetlen az alkotók földrajzi kötődése, mert mindannyian egy progresszív vizuális nyelven kommunikálnak, amelynek szemmel látható eszközkészlete az univerzális emberi értelemkeresés fogalomrendszerében nyeri el formáját

– hangzott el. Hangsúlyozva: e biennáléval reflektálnak a külhoni és az anyaországi magyarság kulturális identitásának egyenértékűségére.

A díjakat adományozó vendégek a megnyitón.
A díjakat adományozó vendégek a megnyitón.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Azután Keszegh Béla, Komárom polgármestere szögezte le: a pandémia okozta kultúrszomjunk és nagy hiányérzetünk után pompás érzés újra egy képzőművészeti rendezvényen ilyen sokan találkozni egymással, hiszen a lelkünket is táplálni kell. A biennálé javára írta, hogy az a kortárs művészeti értékeknek is teret biztosított.

Majd Stefanovits Péter, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) képzőművészeti tagozatának elnöke, aki egyben a zsűri elnöke is volt, méltatta az „első termést“, kiemelve a megítélése szerint leginkább figyelemre méltó alkotásokat.

Egy mondás szerint ha a pénz, paripa és fegyver megvan, akkor minden megvan

– jegyezte meg, hozzátéve: ha pedig azok közül valamelyik hiányzik, az személyes elkötelezettséggel, szorgos munkával, megfelelő kapcsolatrendszerrel és támogatók bevonásával pótolható. A biennálé rendezőit bátor embereknek nevezte, akik önként vállalták be a szervezőmunkát, és megoldották az időközben felmerülő gondokat. „Ez jó mulatság, férfi munka volt!“ – idézett végül Vörösmarty Mihály Gondolatok a könyvtárban című verséből.

A tárlatanyagot Stefanovits Péter Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, az MMA képzőművészeti tagozatának elnöke méltatta.
A tárlatanyagot Stefanovits Péter Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, az MMA képzőművészeti tagozatának elnöke méltatta.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Az esemény fénypontjaként az MMA, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Tata, Észak- és Dél-Komárom, valamint a FEMSZE díjait és a szponzori támogatásokat adták át a 6 tagú zsűri (tagjai voltak: Dénes Éva és Kövesdi Mónika művészettörténész, Stefanovics Péter Munkácsy-díjas grafikusművész, Szabó Andrea Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész, Szunyogh László Ferenczy Béni-díjas szobrászművész, Verebes György Munkácsy Mihály-díjas festőművész) által kiválasztott alkotóknak. Azoknak, akik a megnyitón személyesen nem lehettek jelen, majd eljuttatják az okleveleket, díjakat és ajándékokat.

Venyercsan Pál, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója Kutak Adrienn keramikussal díjátadás közben
Venyercsan Pál, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója Kutak Adrienn keramikussal díjátadás közben
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Az MMA díját, vagyis a biennálé fődíját Sárkány Balázs (Vajdaság) szobrászművész,
az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik díját Kršňáková Alexandra festőművész (Felvidék-Rimaszombat),
másik díját Lázár Tibor festőművész (Vajdaság),
a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyik díját Farkas Vajk üvegművész (Magyarország),
másik díját pedig Kutak Adrienn keramikus (Felvidék-Ipolyság) vehette át.
A FEMSZE díját Kovács Csonga Anikó grafikusművész (Felvidék-Szentmihályfa),
Észak-Komárom Város különdíját Szalai Dániel képzőművész (Felvidék-Érsekújvár),
Dél-Komárom Város különdíját Gábor Béres Éva szobrászművész (Magyarország),
Tata Város különdíját Matyus Dóra grafikusművész (Magyarország) és Vámos János festőművész (Felvidék-Szőgyén) kapta.
Az esztergomi Neuzer Kft. díjának boldog tulajdonosává Szunyog Júlia szobrászművész (Felvidék-Rimaszombat),
egy győri művészeti szaküzlet díjáé Kelemen Benő Benjámin képzőművész (Magyarország),
a BAH39 Kulturális Bombázó különdíjáé Sárkány Tamás festőművész (Vajdaság),
a KÉP-ZE-LET Nemzetközi Fémszobrász Szimpózium díjáé pedig Éliás Ádám szobrászművész (Felvidék-Kassa) vált.

Mindnyájuknak olvasóink nevében is gratulálunk!

Néhányan a tárlatlátogatók közül
Néhányan a tárlatlátogatók közül
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Nagy János szobrászművész A kődobáló című alkotása
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.