2021. július 27., 17:29

Hagyományainkról az Avignoni Színházi Fesztiválon - Franciaországban vendégszerepel az Ifjú Szivek

Az Ifjú Szivek Táncszínház még július elején érkezett a franciaországi Avignonba. Hégli Dusan Allegro Molto Barbaro című darabját 20 alkalommal mutatják be, a Golovine Táncszínház színpadán.

ifjú szivek tánc
Fotó: ISZ sajtóosztálya

A koronavírus járvány miatt szigorú intézkedések és korlátozások mellett zajlik a fesztivál, de így is több mint 750 társulat vesz részt a Festival Off d'Avignonon. Az óvárosában zajló rendezvényen több ezer akkreditált színházigazgató, színházi kritikus és több százezer színházkedvelő látogató válogat az előadások között.

Az Ifjú Szivek Táncszínház harmadik alkalommal vesz részt a fesztiválon, 2016-ban és 2017-ben Finetuning című előadásukkal szerepeltek nagy sikerrel.

A családon belüli erőszak témáját feldolgozó darab 2017-ben Touresol díjat kapott Avignonban. Az Allegro Molto Barbarót Samuel Beckett Katasztrófa című drámája inspirálta, a darab magyar és szlovák nyelvű bemutatója még 2019-ben, a Bársonyos Forradalom 30. évfordulóján volt.

A pozsonyi bemutató idején már tudtuk, hogy az avignoni Golovine Táncszínház bizottsága beválogatta a darabot a 2020-as fesztivál programjába és Jean-Marc Barr is vállalta a darab francia változatában a rendező szerepét. Aztán sajnos jött a koronavírus járvány ami minden egyéb előadásunk mellett ezt a projektet is hosszú kényszerpihenőre küldte. Hihetetlen, hogy idén végül itt lehetünk”

– mondta el Varsányi Zsófi tánckarvezető.

Az Allegro Molto Barbaro a mindenkori hatalom művészetre gyakorolt hatását dolgozza fel. Szövegét Parti Nagy Lajos írta, az előadás magyar változatában az ő hangján szólal meg az aktuális hatalommal végletekig lojális intendáns, szlovákul pedig Milan Lasica kölcsönözte a hangját a rendezőnek. Samuel Beckett 1982-ben, az Avignoni Színházi Fesztivál cseh napjára írta a Katasztrófát, amit az akkoriban hazájában bebörtönzött Václav Havelnek ajánlott. A társulat lassan három hete érkezett Avignonba, eddig 18 előadáson vannak túl. Elmondásuk alapján a fesztivál nemzetközi közönsége nagyon pozitívan fogadta a darabot.

Nagy feladat olyan közönség tetszését elnyerni, amelyik itt naponta több színházi előadást is megnéz, ráadásul még sosem találkozott hagyományos táncainkkal. Személyes kihívás persze az is, hogy mind a 20 előadást a legmagasabb színvonalon tudjuk teljesíteni. Avignon egyedülálló szakmai tapasztalat és különleges élmény számunkra”

– mondta el Brusznyai Erik táncos. Az eddig megjelent francia kritikák és a visszajelzések kiválóak. Delphine Baffour a La Terrasse-ban “új bársonyos forradalomnak” nevezi Hégli Dusan darabját. Több francia meghívásról is tárgyalásokat folytat az együttes vezetése, a társulat július 30-án utazik majd haza Avignonból. Augusztusban már idehaza, Autentika című előadásukkal turnéznak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.