2018. június 5., 10:44

Fotózás két napon keresztül Medvesen

A Novohrad-Nógrád UNESCO geopark területén a hétvégén negyedik alkalommal rendezték meg a Medvesi Fotós Maratont, melynek idei fő támogatója az Olympus volt. Közép- Európa legnagyobb tájfotós rendezvényén a fotósok idén is 48 órán át alkothattak. A rendezvény célja, megmutatni a világnak a magyar-szlovák határ mentén húzódó, a nyilvánosság számára kevéssé ismert Medves-vidék szépségét, az itteni táj változatosságát, a geológiai különlegességeket, a palócság hagyományait, a történelmi korokat felidéző várromokat.

fotosmaraton4.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Medvesi Fotósmaraton archívum

Vezetett gyalogtúrák, negyvennyolc óra napkeltétől- napnyugtáig tartó fotózás, a Novohrad-Nógrád Geopark páratlan szépségű palóc vidékén. Ez a Medvesi Fotós Maraton. Közép-Európa legnagyobb bazaltplatója, a Medves-fennsík rendkívül sokszínű. Számos lehetőséget kínál egyedi tájfelvételek készítésére, ezért a fotósok számára igazi paradicsom. De az is megtalálja a kedvére valót, aki csupán kellemes időtöltésre vágyik.

A programot Drexler Szilárd, dokumentumfilmes és Komka Péter, fotóriporter kezdeményezte és szervezi, akik maguk is a Medves vidékén élnek és szívükön viselik a táj sorsát. Az első fotós maratont 2013-ban szervezték. Azóta nem telik el nap, hogy ne fotózná valaki a ködből kiemelkedő Karancsot, Somoskőt, a csodás erdőket, a napkeltét a fennsík pereméről, és a lenyugvó napot a Salgóról, a két várat a macskalyuki kőbányából.

„Nem hiába nevezik ezt a területet a fiatal vulkánok területének. Ugyanis itt számos olyan csúcs, domb, helyszín van, amely főleg napnyugta és napkelte alkalmával kiváló feltételeket biztosít a fényképezésre, és bemutatja azokat az értékeket, amelyek itt valóban képviselik a Medvesalját“- nyilatkozta portálunknak Puntigán József, a Novohrad- Nógrád Geopark irodavezetője.

Fotó:  Medvesi Fotósmaraton archívum

Medvesalján, a keskeny Gortva-völgyben minden hegy, minden völgy mondát őriz. Egy- egy túra alkalmával ezeket is megismerhették az érdeklődők. Kovács Roland a Mária-kúthoz és más vadregényes vidékre kalauzolta az érdeklődőket. „Gyönyörű természeti látnivalók vannak, amik most még eléggé ismeretlenek számos embernek, de napokat, heteket el tud tölteni itt az ember úgy, hogy tényleg kikapcsolódik, és fel tud töltődni a természet által“- mondta Roland.

A rendezvény alkalmával idén ismét központi szerepet kaptak a medvesalji falvak, ahol a helyi jellegzetességeket, a falusi világ életképeit örökíthették meg a fotósok. De a programban különféle workshopok és előadások is helyet kaptak. A szervezők elmondása szerint a fotómaraton egyszerre kulturális, turisztikai, sport- és ismeretterjesztő rendezvény, melyre elsősorban a fotózás szerelmeseit várták.

Fotó:  Medvesi Fotósmaraton archívum

„Hajnali túrán vettem részt. Méghozzá a Somoskői vártól indultunk a Macskakői kilátóig, ahonnan a tervek szerint, reggeli napfelkelte fényében a somoskői és a salgói várat fotóztuk volna. Sajnos az időjárás szeszélye révén elmaradt a napfelkelte, vagy legalábbis számunkra nem volt jól érzékelhető, de ettől függetlenül nagy élmény volt. Csodaszép úton mentünk“- számolt be Bunda Gábor, magyarországi résztvevő.  

A fotósmaraton alkalomból különleges világítást kapott a Somoskői, Salgói és Füleki vár, melyekben középkori iparosok, páncélos lovagok és harcoló nemesek is modellt álltak. Ritka témát kínált a résztvevőknek Mede Ferenc a Magyar Szent Korona Hőlégballon tulajdonosa, aki éppen a rendezvény idején szállt fel a Medvesalja felé, exkluzív témát kínálva a fotósoknak, illetve társai révén páratlan repülési és fotózási lehetőséget.

Fotó:  Medvesi Fotósmaraton archívum

A régió legnagyobb tájfotós rendezvényén több tízezer fotó készült e változatos, felfedezésre csábító tájról, melyek által még népszerűbbé válik a vidék, s növekszik a látogatottsága. „Ezek a képek emberek sokaságát szólítják meg. Hiszen a szépségükkel, a fotós szemén keresztül olyan apróságokat is bemutatnak, amely mellett bizony elmennének. A fotók viszont olyan érzéseket közvetítenek, amelyek sok embert megszólítanak, és belőlük kiváltják azt az igényt, hogy jöjjenek ide“- zárta Puntigán József.  

A fotósmaraton résztvevőinek száma évről-évre növekszik. Idén a regisztráltak száma elérte a 450-et. A programhoz egy fotópályázat is kapcsolódik, amelyre a 48 órás fotózás során készült fényképekkel táj, emberek, élővilág kategóriákban lehet nevezni. A maraton díjnyertes fotóit az eresztvényi látogatóközpontban lehet megtekinteni.

 

 

 

 

 

 

 

fotosmaraton4.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.