2019. július 12., 19:40

Fotoart 2019

Ezzel a címmel tartott képzést a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet Mailáth József Regionális Múzeuma amatőr fotósok számára. A képzés célja egyrészt az amatőr fotósok ismereteinek bővítése, másrészt a tájfotózás, a természetfotózás, a makrofotózás elméleti technikáinak elsajátítása, majd ezek gyakorlati hasznosítása.  A tanfolyam két oktatója Miskolcról érkezett, név szerint Urbán Helga és Bognár Péter, akikkel ebédszünetben beszélgettünk.

helga-es-peter.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

Mi a különbség, ha az ember telefon segítségével vagy fényképezőgéppel akar fotót készíteni?

Mára a tükörreflexes gépek ára elérhetővé vált mindenki számára, ezért a turisták előszeretettel használják, ugyanakkor a telefonok nagyon gyorsan fejlődnek, megkockáztatom, olykor már meg is haladják a fényképezőgépek által készíthető fotók minőségét. Ez különösen igaz a Huawei márkára – kezdi válaszát Péter.  – Mi Miskolcról jöttünk, ahol nagyon népszerűek a fotós tanfolyamok akár a kezdők, akár a haladók szintjén.

A fotózás ugyan bonyolultabb annál, ahogyan elsőre tűnik, de elmondható: gyakorlat teszi a mestert – toldja meg Helga.

Milyen egy jó fotó?

A fotózás a pillanat megörökítésének művészete. Különlegessé teheti akár a téma, akár a kompozíció, akár a felhasznált technika. A tökéletes pillanat megörökítéséhez érzék kell, míg a gyakorlat a technikát adja az ember számára. Van egy ismert szlovén természetfotó-pályázat, amelyen a magyarok nagyon sikeresen szoktak szerepelni. Ha egy fotózást nehezítő tényezők befolyásolják, például egy tájképet az időjárás, a makrofotózást a fényviszonyok, vagy a fotó éjszaka készül, nos, akkor van igazán nagy szükség az elméleti és a technikai tudásra – vallja Péter.

Egy fotó esetében mindig tudnunk kell, ki a célközösség: az átlagemberek vagy a szakma  –teszi hozzá Helga.

Romantika
Fotó:  Urbán Helga
Romantika

Ti mikor kezdtetek fotózással foglalkozni?

Édesapán fotózott, rengeteg régi fényképezőgép vett körül, így nem csoda, ha 12 éves koromban megfertőzött a fotózás, és egy életre szóló hobbimmá vált.Beszélni nem igazán tudok róla, csinálni szeretem  – vallja Helga. 

Én már 30 éves is elmúltam, amikor fotózni kezdtem—folytatja Péter. – Nagyon egyszerű ok állt a háttérben: nem voltam elégedett családi fotóink színvonalával. Autodidakta módon tanultam a fotózást, és rengeteget köszönhetek azoknak az internetes fotós közösségeknek, akikkel mintegy 4 éven át kapcsolatban álltam, és akiktől sok jó tanácsot kaptam.

Mindketten tagjai vagyunk a Miskolci Fotóklubnak, mert fontos a visszajelzés, a kihívás. Rendszeresen találkozunk, egymástól is tanulunk – egészíti ki Helga.

Mennyire befolyásolja a készülő fotó színvonalát a fotós lelkiállapota?

Rendkívül. Minél depressziósabb vagyok, annál jobb minőségűek a fotóim –  mondja nevetve Péter. – Én például egy virágról képes vagyok akár 500-800 fotót is készíteni, hogy egy megfeleljen az elvárásaimnak.

Vonalkód
Fotó:  Urbán Helga
Vonalkód

Milyennek találjátok itteni hallgatóitokat? Vannak közöttük ügyesek?

Eddig csak az elméleti oktatáson vagyunk túl, de már a hozzászólásokból, kérdésekből is az derült ki számunkra, hogy a tanfolyam hallgatói között is lesznek ügyes fotósok. Azután meglátjuk, igazolja-e ezt a gyakorlat.

Zárásképpen csak annyit: Urbán Helga természetfotóiból július 16-én kiállítás nyílik a Mailáth Múzeumban, amely egy hónapon át tekinthető meg. Érdemes rá időt szakítani!

 

helga-es-peter.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.