2018. október 28., 12:52

Fertő Dezső fafaragó munkái a Gömör-Kishonti Múzeumban

A harkácsi Fertő Dezső népi fafaragó munkáiból nyílt kiállítás ezen a héten a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban. A tárlat 2019 január végéig látogatható.Fertő Dezső 1921-ben született Gömörfalván (Harkácson), a fafaragással viszonylag későn, csak a 80-as években kezdett el foglalkozni. Ettől az időszaktól kezdve, 1996-ban bekövetkezett haláláig mintegy 200 faragott faliképet és szobrot alkotott, főként diófából és hársból.

img_4482.jpg
Galéria
+9 kép a galériában
Fotó: Virsinszky Tamás

Alkotásait leginkább a romák hagyományai inspirálták, de nem csak romák életéből vett témákat dolgozott fel, hanem egyéb világi és a kereszténységben gyökerező vallásos motívumok is megjelennek művein.

Fotó:  Virsinszky Tamás

Gyakran ábrázol különböző régi mesterségeket, pl. fazekasokat, kovácsokat, pásztorokat, cigány muzsikusokat, a régi romatelepek mindennapjait, kocsis cigányok életét, születést, lagzit és temetést.

Fotó:  Virsinszky Tamás

A tárlat kurátorai Oľga Bodorová, a Gömör-Kishonti Múzeum igazgatónője és Ľudmila Pulišová, a múzeum munkatársa voltak. Bodorová a megnyitón elmondta, hogy a rimaszombati múzeum részben a roma kultúra dokumentálására is specializálódott.

Fotó:  Virsinszky Tamás

A mostani kiállításon az intézmény mintegy 70 saját gyűjteményeiben őrzött kisplasztika és dombormű segítségével mutatja be a gömöri roma fafaragó művészetét.

Fotó:  Virsinszky Tamás

A Fertő Dezső életművét felvonultató tárlatot korábban már több helyen, köztük Füleken is bemutatták. Ezúttal három múzeum: a brünni Roma Kultúra Múzeuma, a nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Múzeum, valamint a Gömör-Kishonti Múzeum adta össze a kiállított anyagot.

Fotó:  Virsinszky Tamás

Az említett múzeumok gyűjteményében található darabok mellett, Fertő munkáiból több magánkézben van szerte Szlovákiában, de Kanadába és Svájcba is került belőle. A tárlat 2019 január végéig látogatható Rimaszombatban.

img_4482.jpg
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.