2018. október 25., 11:46

Felvidéki vándorúton a XVIII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon tárlata

A XVIII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon elnevezésű fotópályázatra 5 országból beküldött több mint 1 200 fénykép közül 43 november 13-ig látható a komáromi Csemadok Galériában. A Magyar Fotóművészek Világszövetsége a verseny budapesti kiértékelése után e válogatást felvidéki tagjai közreműködésével hat felvidéki helyszínen mutatja be. Az október 24-i komáromi megnyitó ünnepségen Nagy Tivadar, az MFVSZ alelnöke méltatta a látványos anyagot.

A Magyar 18-as Fotószalon
Galéria
+18 kép a galériában
Fotó: Sedliak Pál

Bevezetőként Búzás Eszter (fuvola), a Komáromi Művészeti Alapiskola diákja Francois-Joseph Gossec Gavott című szerzeményét játszotta, zongorán Fekete Éva, a MAI tanára kísérte. A tárlatnyitó végén pedig a Búzás Eszter-Fekete Viktória-fuvoladuó Ikov Kopáčik Számodra című szerzeményét adta elő.

Rekord számú pályázó és fotó az idei megmérettetésen

Stubendek László, Komárom polgármestere és a Csemadok komáromi alapszervezetének elnöke üdvözölte a jelenlevőket. Egyúttal gratulált a komáromi Helios Fotóklub jelenlevő tagjainak az utóbbi hónapokban elért jelentős sikereikhez. Augusztusban e klub Perbetén élő aktív tagja, Varga Tibor, AFIAP fotóművész Rózsahegyen vehette át a Szlovák Fotószövetség által kiírt idei fotópályázat győztesének járó oklevelet. Az elmúlt hétvégén pedig Bán járási székhely volt a házigazdája a szlovákiai fotóklubok Petzval Józsefről elnevezett 24. országos körversenyének, ahol a 15 bejelentkezett klub közül a Helios Fotóklub győzött.

Fotó:  Sedliak Pál

Azután Nagy Tivadar, az MFVSZ alelnöke a XVIII. Nemzetközti-Magyar Fotószalonról beszélt, amelyre idén is 4 kategóriában lehetett nevezni. „A hagyományos (általános színes és monokróm) kategória mellett a Világszövetség most is nagy hangsúlyt helyezett a magyarság hagyományainak és népi kultúrájának a bemutatására. Ebben az évben a Mátyás király és kora elnevezésű kategória mellett a Trikolor - a magyar nemzeti színek-kategória is szerepelt. A 4. kategória pedig a Vásárolunk! címet kapta“ – mondta el. 

Kiemelte: az idei pályázatra a rekordnak számító 114 alkotótól 1208 fénykép érkezett Franciaországból, Romániából, Szerbiából, Magyarországról és Szlovákiából.

Fotó:  Sedliak Pál

A rangos szakmai zsűri (tagjai: Kincses Károly fotótörténész, Buglya Sándor - Balázs Béla-díjas filmrendező, Ádám Gyula fotóművész és Kiss Imre, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója) 240 fotót tartott kiállításra alkalmasnak. Azok közé 5 szlovákiai szerző 20 fényképe került be. Komáromban egy 43 képből álló válogatás látható.

A négy 1. díj közül kettő felvidéki magyaroké lett

A méltató a hazai fotográfusok nagy sikereként könyvelte el azt, hogy a négy 1. díj közül kettőt elhoztak. Az érsekújvári Toldi Zorán számított a legsikeresebb szlovákiai résztvevőnek: megszerezte az 1. díjat – érmet kapott az Általános kategóriában, továbbá 2. díjat a Mátyás király és kora kategóriában, illetve oklevelet a Trikolor kategóriában. A 240 darabos válogatásba összesen 14 képe került. A martosi Sedliak Pál pedig a Mátyás király és kora  kategóriában végzett az élen.

Fotó:  Sedliak Pál

Rajtuk kívül a perbetei Varga Tibor, a lévai Mészáros Lajos, a nemesócsai Olláry Ildikó és a naszvadi Holop Ferenc művei is kiállításra alkalmasnak bizonyultak. A felvidéki fotósok közül pályázott még a bősi Bátky Tamás, a bajtai Horesnyik Ervin, a komáromi Prezmeczky Péter, a naszvadi Asztalos Árpád és a lévai Ivkovics Péter. A vándorkiállítás anyagát annak budapesti kiértékelése után Dunaszerdahelyen mutatták be. Komáromból pedig Lévára, Naszvadra, Párkányba és idén először a Füleki Várba kerül. Kárpát-medence-szerte 15 kiállítást terveznek.

Mutatós katalógus a névváltoztatás indoklásával

Nagy Tivadar megköszönte Stubendek László sokéves együttműködését s megajándékozta őt az idei legjobb 240 képből készült katalógussal. Annak előszavában dr. Patrus Sándor, az MFVSZ elnöke pályázatuk furcsa megnevezését így indokolja: „Az elmúlt évi Nemzetközi-Magyar Fotószalon helyett ettől az évtől Nemzetközti-Magyar Fotószalon néven hirdetjük meg ezt a fotópályázatot, ami számunkra sokatmondó változás. Az utóbbi elnevezés sokkal jobban kifejezi azt az alapvető tényt, hogy az MFVSZ tudatosan építkezik és halad ezen az úton, hiszen a tagságunk felosztása sem országok közötti, hanem földrajzi egységek, régiók szerinti. Fotószalonunk több magyarlakta országban, Kárpát-medencei régióban, egységes értékek nyomán készült képek seregszemléje.

A Magyar 18-as Fotószalon
Galéria
+18 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.