Felvidéki vándorkiállításra indul Murillo egyik Madonna-képe

hirek.sk 2017. november 06., 10:14
KASSA. A spanyol barokk festészet egyik kiemelkedő alakja Bartolomé Esteban Murillo éppen 400 éve, 1617-ben született. A legnagyobb elismerést a Szűz Mária a gyermek Jézussal témában festett művei hozták számára. Az egyik ismeretlen festményének a másolatára Puss Sándor atya bukkant rá Kassán, a kép eddig Eperjesen volt kiállítva, a közeljövőben azonban több helyszínen is megtekinthetik az érdeklődők.

A festmény november 7-től Kassán, a Magyar Jelenlét Házában lesz látható, a kiállítás megnyitóját kedd 18.00 órától tartják, ahol prof. Staudt Mihály méltatja majd az alkotást.

A festmény innét advent idejére Pöstyénbe vándorol, a jezsuita központ kiállítótermébe, majd karácsonykor Vezekény lesz a házigazda. Januárban Nagymegyer ad otthont a vándorkiállításnak, aztán pedig Komárom, ahol 2018. február 8-án a Limes Galériában Prokopp Mária művészettörténész, egyetemi tanár ad majd elő a képről.  Ezt követően a kép Pozsonyba kerül.

Puss Sándor atya írásában rámutat: Murillo festészete két síkon követhető: egyrészt rendelésekre festett – ezek a képei közismertek, gyakran imakönyvben szentképecskék formájában. Másik csoportba azon festményei tartoznak, amik igazi nagyságát, egyediségét jellemzik. Ide tartozik a Cigány Madonna is. „Az eredeti képet tudomásom szerint Rómában a Corsini palota galériájában őrzik – s a galéria vezetőjének elmondása alapján a leggyakrabban lemásolt Madonna motívum a keresztény világban. Számunkra mégis ismeretlen, mintha tabu lenne” – állapítja meg Puss Sándor, hozzátéve, ez a Madonna kicsit másabb, Murillónak sikerült egy olyan Madonnát megalkotni, aki a szegény ember Madonnája. Festészetét mélyen meghatározza az adott környezet szociális helyzete – a környezet, ahol élt és alkotott.

Az okot, amiért ismeretlen, Puss Sándor abban látja, hogy a görög katolikus vértanú, Szent Gojdics püspök– akihez a 30-as évek elején a kép eljutott – a botránytól való aggodalom megelőzése érdekében ezt eltávolította a püspöksége épületéből, mondván, papjaink szemében túl erotikus.

„A hatalmas méretű festmény a püspök atya egy rokoni családjának tulajdonába került, majd onnét eladásra az egyik kassai antikváriumba" - emlékeztetett Puss Sándor, hozzátéve,  majd száz évre ez lett a sorsa Murillo ún. Cigány Madonnájának (Amerikában így tartják számon), míg el nem jött a festő 400. születésnapja. Eddig a csodálatos festmény az Eperjesi Sárosi Galériában volt kiállítva.

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS