2019. május 29., 15:49

Felvidéki szemmel Tatabányán

A dunaszerdahelyi születésű Karaffa Attila amatőr fényképész vándorkiállításának megnyitójára 2019. május 23-én a tatabányai Vértes Agóra folyosógalériájában került sor.

Karaffa Tatabánya
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: A Vértes Agorája

Ismét egy új helyszínen mutatkozott be az amatőr fotós, akinek fényképeit a Felvidéken és anyaországban is már számos helyszínen láthatta a művészetkedvelő közönség. A tatabányai megnyitón Kammerlohr-Kováts László galériavezető köszöntötte a megjelenteket és örömét fejezte ki, hogy a felvidéki fényképek színesítik ezúttal az intézményük falait.

Rajkovics Péter, a Dunaszerdahelyi Hírnök főszerkesztője, publicista, író tárlatnyitó beszédében kiemelte, ugyan sokan állítják, a filmtekercsek korában jobban odafigyelt a fotós a pillanatokra, a részletekre mielőtt a kioldás megtörtént. A digitalizáció ebben a művészeti ágban is változásokat hozott, miközben a műszaki fejlesztéseknek köszönhetően sokkal egyszerűbbé vált a fotózás. Közben a folyamatos információáradatban a kép jelentősége is csökkent. És mégis, még mindig megérint bennünket a fény és a fényképész közös alkotása.

Fotó:  A Vértes Agorája

"Attila alkotásaiban is a témamegközelítést kell kiemelnünk. A sport, a vallás, a természetfotók, a régi várak, városok mellett a portrék is megtalálhatóak fényképei között, idén viszont a természet, az épített örökség a meghatározó a fényképeken. Azon fotós munkáin, aki, mint maga megjegyzi, csak kedvtelésből kezdett el fényképezni, de hamar felismerte, a képek üzenetének ereje van. A kép által mások is részesei lehessenek a bennünket körülvevő eseményeknek, pillanatoknak és kihívásoknak.Ha körbetekintünk, akkor látni fogjuk a magyarságunk egy-egy csodás részletét, amelyet akár magunk is felfedezhetnénk. És látni fogjuk azt is, amit Isten és ember alkotott, vagy éppen utóbbi próbált saját kedve szerint átformálni. Azt gondolom, hogy Karaffa Attila alkotásai nem csupán egy amatőr fotós megörökített pillanatai, hanem olyan fénnyel írt rajzok, amelyek majd rólunk is őszintén mesélnek az utókornak. A 21.század emberéről, akitől még sokszor azt is elvennék, hogy magát magyarnak nevezze. A polgárról, aki igyekszik a változó világban is megmaradni magyarnak és a mindennapjaiban is tenni azért, hogy ezeken a csodálatosan szép kárpát-medencei tájakon ne tűnjön el a magyar nyelv.

Karaffa Attila Dunaszerdahelyen él, elsőzör 33 éves korában mutatkozott be szülővárosában a fényképeivel. Majd biennálé formájában tartja kiállításmegnyitóit először a városban, majd vándorkiállítás formájában más helyszíneken is. A fényképek őt magát is tükrözik, hiszen a vallás, a amgyarságtudat, a sport és a kultúra jelei számos fényképen megtalálható a Felvidéki szemmel elnevezésű kiállításán.

Tatabányán június végéig látható a fényképkiállítás, majd július 10-én az esztergomi TÁR-Lak Szalonban nyílik meg a tárlat.

Karaffa Tatabánya
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.