2021. január 19., 13:16

Fejlesztések, kiállítások, rendezvények- tervezi az idei évet a Füleki Vármúzeum

Nem a tavalyi év volt a legsikeresebb a Füleki Vármúzeum életében. A tervezett kiállítások és rendezvények nagy része a korlátozások miatt elmaradt. A fejlesztések viszont megvalósultak, illetve a dokumentációs munkának is kedvezett ez az időszak.

Fotó: Vanko Iván

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések miatt a vármúzeum látogatottsága jócskán lecsökkent. A 2019-es évi 32 ezres látogatószám helyett tavaly csupán 12 ezer érdeklődő látogatta meg a füleki várat. Ennek egyik oka a rendezvények eltörlése.

Illés Gábor, a Füleki Vármúzeum munkatársa portálunknak elmondta: tíz kiállítást szerettek volna megvalósítani, ebből kettőt sikerült megnyitni. Márciusban a Varázserejű hímestojások címűt, illetve augusztusban a füleki római katolikus templom széles körű belső felújítását dokumentáló fotókiállítást.

Az elmaradt kiállítások között kiemelném a Jégkorszak című kiállítást, ami a Magyar Természettudományi Múzeum nagyon látványos anyaga lett volna. Már tárgyalunk a kiállítás következő megvalósításáról, most egyelőre 2023-ban járunk a tervekkel”

- nyilatkozta.

201605180857560.00000000001a_Fulek_varmuzeum4.JPG

A nagy rendezvények közül elmaradt a múzeumok és galériák éjszakája, a gyereknap és a Füleki Várjátékok is.

A korlátozások viszont kedveztek a dokumentációs munkának, illetve fejlesztések ben sem volt hiány a tavalyi évben. Az Interreg projektnek köszönhetően a váralja felismerhetetlenül megváltozott. Parkoló épült, megújult a kisbástya, lecserélték a Bebek-torony zsindelyét és tetőt kapott az alsó vár huszártornya. A besztercebányai megyei önkormányzat támogatásából pedig megépült a középső vár régóta tervezett vízelvezető rendszere, és egy tereprendezés is megvalósult. A tervek szerint a felújítási munkák idén is folytatódnak.

A Füleki Vármúzeum figyelmet fordított továbbá a vár és a város turisztikai marketingjére is.

„Év elején a kollégák részt vettek a budapesti Utazás kiállításon, ami a környék egyik legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye. Ezen kívül pedig év végén egy nemzetközi online konferencián, A magyar várak és kastélyok címűn is jelent voltunk, amelyen előadás keretén belül mutattuk be a füleki vár fenntartható működtetését. Év elején jelent meg továbbá a Discussiones Filekienses könyvsorozatunk negyedik része, melyben Komjáti Zoltán Igor történész mutatja be a füleki vár hadtörténetét II. Koháry István főkapitánysága idején”- részletezte.

varjatekok10.jpg
Fotó:  Szvorák Emese

A vármúzeum munkatársai bíznak abban, hogy idén sikerül megvalósítani a nagy rendezvényeket. Mivel a Füleki Várjátékok tavaly elmaradt, úgy döntöttek, hogy maradnak a múlt évi koncepciónál, ami egy kicsit rendhagyó az előző évekhez képest.

Végig haladunk Fülek és környékének a történeti korszakain, és egészen az őskortól eljutunk a középkorig, majd a következő évben ugyanezt a koncepciót folytatva a középkortól egészen a 20. századig. Kiállításokból kettőt szeretnék kiemelni. Jövőre ünnepli a Füleki Honismereti Múzeum megalakulásának 70-ik évfordulóját, és ezzel kapcsolatban szeretnénk egy kiállítást beinstallálni. A Bebek-toronyban pedig a Gömör és Nógrád pásztoréletét és pásztorkultúráját bemutató tárlatot szeretnénk megnyitni”

- mondta.

Terveznek továbbá kisebb, helyi vonatkozású kiállításokat. Ilyen a Művészeti Alapiskola kiállítása, Jana Bialová jubileumi tárlata, illetve a tavaly elmaradt, a füleki férfikar 100. évfordulójának emléket állító jubileumi tárlat is idén valósulhat meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.