Fehér László tárlata Pozsonyban

Múzsa 2019. június 05., 10:25

Június 5.-én, szerdán 18.00 órakor nyitják meg a pozsonyi Z-Galériában (Ventur utca 9) Fehér László Nemzedékek című kiállítását, mely a Több mint szomszéd rendezvénysorozat része.

Fotó: Fehér László

A Z-Galéria kiállítása Fehér László utóbbi években alkotott műveit mutatja be, azokon belül is két műcsoportra, az Emléknyomatok című festménysorozatra és a művész új papírmunkáira fókuszál.

Az Emléknyomatok festményein visszatér a művész korábbi periódusaiban más-más kontextusokban megjelenő rózsaszín, amely ezúttal a családi archívumból származó fényképeket, illetve ismeretlenek által készített amatőr felvételeket idéző, halványuló-kifakuló nyomatokhoz hasonló hétköznapi jelenetek éteri, absztrakt közegeként jelenik meg.

A lebegő, izolált emberalakok, tünékeny árny- és emlékképekként mintegy kiszakadnak térből és időből – köthetők ugyan bizonyos történeti korszakokhoz, ám egyúttal kívül is kerülnek az idő folyásán, és sajátosan időtlenné válnak.

Az utóbbi években, a rózsaszín festménysorozat mellett minden korábbinál nagyobb hangsúllyal jelentkeznek Fehér művészetében a papíralapú művek. A művész tussal és ceruzával készített vegyes technikájú grafikai sorozata ugyan jelentős elmozdulást jelez az életművön belül, mégis szorosan kapcsolódik Fehér korábbi sorozataihoz.

A homogén fekete felületekkel konfrontált, azokból mintegy grafikai jelként előhívódó alakok családtörténeti vonatkozásúak – a személyes és a történeti emlékezet kérdéskörét feszegetik. A családi fényképeket megidéző, fotórealisztikus grafikákon a művész és feleségének családja jelenik meg.

A műveken felvillanó hétköznapi jelenetek a holokauszt traumatikus eseményei utáni időszaktól szinte napjainkig követik nyomon a család különböző generációinak életútját. Akár Fehér korábbi festménysorozatain, a banális pillanatképek ezúttal is önmagukon túlmutató egzisztenciális és társadalmi kérdésekre reflektálnak, a művek a személyes és a kollektív emlékezet problematikáját járják körül.

Fehér László a nemzetközi művészeti színtér legismertebb magyar alkotói közé tartozik, 1990-ben ő képviselte Magyarországot a Velencei Biennálén, 1997-ben a bécsi Ludwig Múzeumban, 2001-ben a budapesti Műcsarnokban, 2007-ben a budapesti Ludwig Múzeumban, majd 2011-ben a Saint-Étienne-i Modern Múzeumban rendeztek gyűjteményes kiállítást az életművéből. Ő volt az első kelet-európai művész, akinek műve megjelenhetett a bécsi Ringturm homlokzatán 2012-ben. 2014-ben pasztell-önarcképe a Galleria degli Uffizi világhírű önarckép-gyűjteményébe került. Ezentúl művei számos hazai és nemzetközi magán- és közgyűjteményben megtalálhatók. 2000-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

A kiállítás kurátora: Fehér Dávid művészettörténész. A tárlatot megnyitja: Helena Markusková, az érsekújvári Zmeták Ernő Művészeti Galéria igazgatója. Megtekinthető: 2019. június 22-ig.

0 HOZZÁSZÓLÁS