Értelmi fogyatékkal élők művei a Limes Galériában

Nagy MIskó Ildikó 2019. szeptember 19., 08:04

Elsősorban a fogyatékkal élők társadalmi beilleszkedésének az elősegítése, illetve az általuk létrehozott értékek bemutatása a célja a Képzőművészeti Szalon 2019 elnevezésű kiállításnak, amely szeptember 18-án nyílt meg a komáromi Limes Galériában.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A Fogyatékkal Élő Emberek Megsegítésére Létrejött Társulás, vagyis a ZMPZ által rendezett tárlat a hónap végéig látható a katonatemplom hajójában, az emeleti Dúdor István-teremben pedig Mária Markovičová szociális munkás Az én világom színei című összeállítása szemrevételezhető.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A zsúfolásig megtelt galériában tartott megnyitón a jelenlevőket Farkas Veronika művészettörténész-galériaigazgató, Soókiová Iveta, a ZMPZ komáromi „motorja“ és Stefi Nováková, a társulás országos elnöke köszöntötte. A szlovák nyelvű beszédeket Gyurász Ildikó tolmácsolta magyarul.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Megtudtuk, hogy a 24. Képzőművészeti Szalon elnevezésű versenyre 84 létesítményből, azok között speciális óvodából és iskolából, szolgáltatások házából, valamint ZMPZ-alapszervezetből összesen 630 mű érkezett. Akadtak, akik a versenybe az ország különböző tájairól egyénileg neveztek be, és sokan a tárlatnyitó miatt utaztak Komáromba. A több kategóriába sorolt festményeket, rajzokat, fotókat, kerámiákat a Farkas Veronika, Hedvig Balogh és Mária Markovičová összetételű zsűri bírálta el. A legsikeresebb alkotások készítőit a verses-dalos-zenés műsor után a szervezők megjutalmazták.

A vándorkiállítást minden évben más-más helyszínen, újabb és újabb témakörben rendezik meg, bizonyítva, hogy az értelmi fogyatékkal élők is lehetnek kreatív emberek, akik értékeket hoznak létre.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A kiállítás látogatói megismerkedhetnek azzal, hogy ők miként fejezik ki saját világukat. Az idei téma kapcsán sajátos módon válaszoltak az alábbi kérdésre:

Ha lenne egy kívánságod, mit kívánnál?“

A kérdésre a műveik által leggyakrabban adott válasz az volt:

egészséget, boldogságot, családot, szerelmet, jóbarátokat, szebb és tisztább környezetet.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az is elhangzott: alkotásaikkal nemcsak önmaguknak, hanem a tárlatlátogatóknak is örömet akarnak szerezni. Bónuszként az emeleten, a sokoldalú Mária Markovičová első önálló kiállítását és katalógusát is megcsodálhattuk. A kiállítás a szlovák kulturális tárca anyagi támogatásával valósult meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS