2022. július 2., 16:31

Érezd magad otthon! – kortárs festménykiállítás látható a Limes Galériában KÉPGALÉRIÁVAL

A komáromi Limes Galéria hajójában július 15-ig a korábbiakhoz képest szokatlan tárlatanyag szemrevételezhető. A szőgyéni származású, Prágában képzőművészeti tanulmányokat folytató Vámos János Érezd magad otthon! című tárlatának a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete, a MAMSzE adott helyet, amelynek a 27 éves alkotó szintén a tagja.

 

Érezd magad otthon! – kortárs festménykiállítás látható a Limes Galériában
Galéria
+13 kép a galériában
Vajon mi vár ránk a kapun túl?
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„Ez egy több évre visszanyúló kiállítássorozat következő állomása, ahol az otthon ideálizált képe elkezd megbomlani, majd a szép képekkel felfújt biztonságos hely szelepe egyszercsak kiszakad, és megállíthatatlanul roskad össze minden, ami addig az otthonunkra emlékeztetett. A végén pedig nem marad más, csak a gyermekkorban felépített egység összezsugorodott bőre, a telek végi drótkerítésre felfüggesztve. Az emlékek és az otthonba vetett hit dekonstruáltsága, visszafordíthatatlan szétbomlása egyben az alkotó jövőbeli otthonának az ígérete. Hiszen innen tovább már csak az vezethet, ha az alapoktól építi teljesen újjá a biztonságot adó várat...“ – hangzott el a kiállítás megnyitóján, amelynek a budapesti Lantos Csenge-Lak Róbert páros volt a kurátora, s azon Kovács Csonga Anikó, a MAMSzE elnöke és Csémy Olivér alelnök is jelen volt, illetve közreműködött Ábrahám Máté csellóművész.

Érezd magad otthon! – kortárs festménykiállítás látható a Limes Galériában
A megnyitó ünnepség résztvevői
Fotó:  Kovács Csonga Anikó

A vendégeket köszöntő Balla Rita művészet-menedzser a többi között elmondta: „Megtiszteltetés és öröm, hogy Vámos János, aki a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének tagja, kiállítássorozatának egyik helyszínéül Komáromot válaszotta. A három országban (Magyarország, Szlovákia és Csehország) aktívan alkotó, ambíciózus festő egy egyetemes komplex téma kibontására vállalkozott: hol van az otthonunk és hol van a hazánk. Ezen a kiállításon ebből a sorozatból került ki néhány festménye”.

Érezd magad otthon! – kortárs festménykiállítás látható a Limes Galériában
Az egyik kiállított festmény
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

E komáromi tárlat ugyanis egy kiállítássorozat részét képezi, amely 2020 februárjában, vagyis a pandémiás bezártság idején, Vámos Otthonról haza című tárlatával a budapesti Fest;tiszít Galériában indult. Már ezen a kiállításon Lantos Csengével dolgozott együtt, aki a kurátori munkát vállalta magára.

A tárlat neve önálló életre kelt a megnyitó után, és #otthonrolhaza hashtagként használták a különböző socialmedia platformokon. Ebből származott az ötlet, hogy ugyanezzel a címmel rendezzenek egy csoportos kiállítást is.

Ez utóbbi a budapesti Faur Zsófi Galériában 2021-ben került a közönség elé. Ezt a kiállítást már Lak Róbert kurátori munkája is segítette – tágította, így a képzőművészet mellett irodalmi alkotások is helyet kaptak a falakon. Vámos, Lak és Lantos következő közös projektjeként valósult meg az Érezd magad otthon!, egyszerre két helyszínen. A komáromi Limes Galériában és a budapesti Faur Zsófi Galéria - Panel contemporary projekt roomjában egy nap különbséggel nyílt meg Vámos önáló, egymást kiegészítő két tárlata“ – tudtuk meg.

Érezd magad otthon! – kortárs festménykiállítás látható a Limes Galériában
Az egyik kiállított festmény
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Farkas Veronika művészettörténész, a Limes Galéria alapítója újabban a MAMSzE-vel felváltva rendez kiállításokat a volt katonatemplomban. Bár az időszerű tárlathoz nincs köze, miután azt megtekintette, kikértük a véleményét.

„Az ismereteit a prágai Képzőművészeti Akadémián gyarapító Vámos Jánost e képei alapján a huszonéves képzőművész-nemzedék kísérletező kedvű tagjának nevezném.

Úgy tűnik, hogy a minimalizmus híve, amely művészeti irányzatnak az a jellemzője, hogy az alkotók a lehető legkevesebb eszköz és anyaghasználattal igyekeznek műalkotásaikat létrehozni.

A formák és a színek letisztultak, egyszerűek, amiből a stílusirányzat neve is ered. A hívei abból az alapfeltevésből indultak és indulnak ki, hogy esetenként „a kevesebb többet jelent”. Az ifjú alkotó előnyére válik, ahogy a teret, az egyes szinteket kezeli és megosztja. Az elnyerte a tetszésemet, ahogy a volt katonatemplomban elhelyezte a sajátkészítésű kapuját, és a talajra is tett művet. Bár az otthona milliőjét az ajtó, ablak, szekrény, papucs, talán éppen útra kész hátizsák... ézékelteti, mindez nekem e tágas térben kevésnek tűnik. Viszont a templom régi freskómaradványait és annak figuráit hagyta érvényesülni, s azok értékben mindenképpen hozzátesznek a kiállított anyaghoz” – fejtette ki a tapasztalt szakember.

Érezd magad otthon! – kortárs festménykiállítás látható a Limes Galériában
Az egyik kiállított festmény
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

András amatőr festő, az Európa udvar-beli művészteázó tulajdonosa is megosztotta a véleményét az olvasóinkkal.

„A tárlatnyitón azt hallottam, hogy több galérialátogató nemtetszését váltotta ki ez a kiállítási anyag. Közülük az egyik elismert festőművész csodálkozó tekintettel nézte végig az általa kidolgozatlannak tartott képeket, keresve az üzenetüket. Bár a Limes Galéria mindig nyitott volt a különféle művészeti irányzatok, stílusok előtt, de a tágas hajójában helyet kapott alkotások mindig magas színvonalat képviseltek. Ezek a művek talán kisebb téren jobban mutatnának. A barátaimmal együtt úgy vélem, hogy ennek az anyagnak talán inkább az emeleti Dúdor István teremben kellett volna helyet adni. Nekem legjobban az égő szekrényt ábrázoló festmény tetszett, ami ugyan kissé kidolgozatlan, de nekem bejött. Az Érezd magad otthon! cím kapcsán pedig még annyit mondanék: bár az látogató-csalogató, de szerencsére, az otthonunk nem ilyen kiábrándító“ – magyarázta.

Érezd magad otthon! – kortárs festménykiállítás látható a Limes Galériában
Az egyik kiállított festmény
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Nos, ízlések és pofonok különbözők! Az biztos, hogy a Limes Galéria kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 13-16 óra között fogadja a további látogatókat. Talán érdemes lenne részben módosítani a galéria nyitvatartásán, hiszen munkaidőben oda inkább csak a turisták térhetnek be...

Érezd magad otthon! – kortárs festménykiállítás látható a Limes Galériában
Galéria
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.