2022. július 9., 08:52

Emberi, lírai színharmóniák Szkukálek Lajos komáromi életmű-kiállításán - KÉPGALÉRIÁVAL

Már több interjúban leszögezte: nem tartja magát festőművésznek, inkább képfestő iparosnak vagy megélhetési festőnek, aki a képeiből él. Szkukálek Lajos, a „felvidéki Dalí“ tehetsége azonban vitathatatlan, művészetének népes rajongótábora van. Ezt bizonyítja az érdeklődők sokasága is, amely a július 8-án a komáromi PLATZ Galériában helyet kapott életmű-kiállítása megnyitóján volt jelen. A méltatója, Szilva József festőművész hangsúlyozta: Azt, hogy festőművésznek titulálják, nem ő dönti el, hanem az alkotásai – azok a munkák, amelyek előtt én most tisztelettel megemelem a kalapom.

„Emberi, lírai színharmóniák“ Szkukálek Lajos komáromi életmű-kiállításán
Galéria
+19 kép a galériában
"Az általam 47 év terméséből kiválogatott mintegy száz képemet raktuk fel a falakra"
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Illés Gábor és párja hangulatos népzenei műsora után Szilva József festőművész beszédében egyebek mellett elmondta: „Az első, amit le szeretnék szögezni, hogy itt egy olyan valaki állít ki, aki mestere a rajzolásnak és a festésnek. A következő az, hogy ez a kiállítás az eddigi életművének csak egy szegmense. Olyan ez, mintha egy vaskos kötetből szemelvényeket emelnénk ki...

Szkukálek barátunk festészetét nehéz valahová bekapcsolni, nincs definíció, izmus, ahová besorolható. Csupán közelít valamely irányzat felé. Nem expresszionista, nem is szürrealista, de még a legelvontabbnak tűnő absztrakt megoldások is emberi, lírai színharmóniák...

Eszköztára a végtelen lehetőségeké. Rajzolja a láthatót és azt is, ami láthatatlan. Térbeli víziók, architektonikai elemek, figurák, aktok, portrék egyazon felületen, egy képen belül, az expresszív ecsetkezeléstől a fotográfiai pontosságig. A valóság és a valóságon túli egységes képpé áll össze alkotásaiban. No, meg a játékosság. A fent és lent, a lebegő súlytalanság, a repülés, A szabadság érzete...“

„Emberi, lírai színharmóniák“ Szkukálek Lajos komáromi életmű-kiállításán
"Ez a kiállítás az eddigi életművének csak egy szegmense..."
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Végül az alkalmi kalapját megemelve gratulált az alkotónak: „Szkukálek tiltakozik, ha festőművésznek titulálják. Az a helyzet, hogy ezt nem ő dönti el, hanem az alkotásai – azok a munkák, amelyek előtt én most tisztelettel megemelem a kalapom, és gratulálok Szkukálek Lajos festőművésznek!“.

A két évtizede egy Megyercshez közeli tanyán élő alkotó a Ma7-nek azt nyilatkozta: amióta öt évvel ezelőtt bezárta a komáromi Nádor utcában levő műterem-galériáját, amely egykor rajz- és salsa-tanodaként is működött, nem volt kiállítása a járási székhelyen. A tárlatnyitót megelőző időszakban, a Méhes család által kialakított galériában öt hétig szemrevételezhető mintegy száz művét maga válogatta ki a sok száz munkája közül.
„Emberi, lírai színharmóniák“ Szkukálek Lajos komáromi életmű-kiállításán
Zsúfolásig megteltek érdeklődőkkel a PLATZ Galéria tágas termei
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

„A Nádor utcai műterem-galériám bezárása után az otthonomban alakítottam ki az újabb műtermemet. A komáromi szivarboltban kértek tőlem egy rajzot, s amikor azt oda bevittem, megismerkedtem a belvárosban januártól galériát működtető Méhes Vilmos vállalkozóval. Elbeszélgettünk, majd megmutatta a galériáját, s megmondtam neki, hogy ott szívesen kiállítanám a műveimet. Az elgondolást tett követte, így miután Szilva József Vincent van Gogh megidézése című anyaga lekerült a falakról, az általam 47 év terméséből kiválogatott mintegy száz képemet raktuk fel azok helyére.

E művek a saját gyűjteményem részét képezik, így könnyen hozzáférhetők voltak. Augusztus 12-ig tart a kiállításom, ahol időnként festegetni is fogok, és várom mindazokat, akik megnéznék a képeimet, s elbeszélgetnének velem“

– nyilatkozta.

„Emberi, lírai színharmóniák“ Szkukálek Lajos komáromi életmű-kiállításán
Szilva József festőművész kalapemelés utáni gratulációja
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Kérdésünkre, hogy bármelyik festménye megvásárolható-e, így felelt: „Minden alkotó igyekszik eladni a műveit. Előfordulhat, hogy valamelyikbe „beleszeret“, s ideig-óráig úgy hiszi, hogy attól semmi pénzért sem válna meg, de aztán meggondolja magát. Aztán „beleszeret“ egy másikba, harmadikba..., majd azokból is kiszeret“.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi mindennel telik az idei nyara. „Alkotással, pihenéssel, kertészkedéssel, utazással, taichivel, salsával és nem utolsó sorban szerelemmel, de az már magánügy. Rendszeresen járok úszni a kis tavamra és a Holt-Vághoz, s próbálok egészséges maradni. Már két magyarországi alkotótáborban: Tihanyban és a Krisna-völgyben is részt vettem“ – árulta el.
„Emberi, lírai színharmóniák“ Szkukálek Lajos komáromi életmű-kiállításán
Alkalmi műterem az öt hétig látható kiállításon
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Végül arra a kérdésre is választ kaptnk, hogy mi az a nagy álma, célja, amit szeretne elérni. „Örömteli szeretnék lenni, ami mást jelent, mintha boldog akarnék lenni. Mindenki boldogságra vágyik, ami pillanatnyi csúcsélmény, míg az örömteli lét az kiterjeszthető az egész életre“ – zárta beszélgetésünket.

„Emberi, lírai színharmóniák“ Szkukálek Lajos komáromi életmű-kiállításán
Galéria
+19 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.