2019. április 1., 11:01

Elveszettnek hitt Rubens-vázlatot árvereztek el 1,3 millió euróért

Rubens egy elveszettnek hitt, Szent Margitot ábrázoló festményvázlatát a becsült ár többszöröséért, 1,3 millió euróért árverezték el vasárnap Franciaországban.

rubens-vazlat.jpg
Fotó: archívum

Az 1620-ból származó képen Szent Margit vörös és fehér ruhát visel és egy keresztet tart a kezében, amellyel legyőzi a sárkányt.

A 43-szor 46 centiméteres, elveszettnek hitt olajképvázlatot egy hagyaték számbavételekor fedezték fel. A vázlatot Peter Paul Rubens flamand festőművész az antwerpeni jezsuita templom mennyezetének egy képéhez készítette - mondta el a hétvégi lille-i aukciót megrendező Mercier árverési ház munkatársa, Patrick Deguines.

1620-ban 39 táblaképet rendeltek Rubenstől a templom számára. A nagyszabású munkán Rubens egész műhelye dolgozott, a tanítványai is, ám a vázlatokat teljes egészében maga Rubens festette. Deguines hozzáfűzte, hogy a mester nem engedte ezeket eladni sem.

A templom plafonját 1718-ban tűzvész pusztította el, a mennyezet képei teljesen megsemmisültek.

Az elkészült festményvázlatok közül 33-at múzeumok őriznek, hat azonban eltűnt. Ezek között volt a Szent Margit-kép is, amelyet a közelmúltban fedeztek fel egy hagyatékban. A Mercier előzetesen 200-300 ezer eurót várt a képért.

Idén egy New York-i aukción Rubens egy másik rajza, amely egy fiatal férfi aktját ábrázolta felemelt karokkal, 8,2 millió dolláros rekordáron kelt el.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.