2021. február 12., 17:28

Életének 79. esztendejében eltávozott Chick Corea, a fúziós jazz koronázatlan királya - VIDEÓVAL

„Nagy szomorúsággal tudatjuk, hogy február 9-én, életének 79. esztendejében távozott közülünk Chick Corea.” Ez a poszt volt olvasható a jazz kiemelkedő személyiségének Facebook-oldalán tegnap éjszaka. Már nem is tudjuk, hova kapjuk a fejünket, amikor egy újabb kitűnő zenész haláláról értesülünk.

Fotó: Wikipedia
Chick Corea az anyatejjel szívta magába a zenét, édesapja is kiváló jazztrombitás volt. Zongorázni négyéves korában kezdett, gyerekkorát a jazz és bibop világában töltötte. Nyolcéves korában komolyzenei tanulmányokba kezdett és már dobolt, ezt a tudását később jól kamatoztatta zongorajátéka során, hiszen sajátos ritmizálása tette őt kiemelkedővé a jazz-zongoristák között, egyedi játékstílusa pár taktus után felismerhető.

A múlt század hatvanas évei végén Miles Davis zenekarában játszott, majd saját fúziós zenébe kezdett. Zenésztársai voltak többek között Stanley Clarke, Al Di Meola, Lenny White, Airto Moreira, Joe Farell, Hebrie Hancock és még sokan mások a legismertebb zenészek közül.

A magyar előadók közül az Amerikába emigrált Szabó Gáborral zenélt együtt, ennek egyik legkiemelkedőbb emléke a Pepita gondozásában Magyarországon kiadott Femme Fatale album, amely Szabó Gábor utolsó lemeze is volt, ennek megjelenése után a kitűnő gitáros viszonylag fiatalon távozott az élők sorából.

Íme a lemez anyaga, érdemes belehallgatni, hiszen mindketten különleges ritmizációjuk miatt lettek kiemelkedőek a maguk hangszerén. Csak mellékesen: Szabó Gábor Carlos Santana tanítómestere is volt.

Videó:  youtube

Corea a latin zene, a rock és a funk elemeiből kialakult fúziós zenébe a cseh származású Jan Hammer által alapított Mahavisgnu Orchestra hatására habarodott bele. Első önálló lemezét 25 évesen adta ki.

Az apai ágon olasz származású zongorista 76 önálló stúdiumalbumot és 27 koncertalbumot jelentetett meg és megszámlálhatatlan mennyiségű lemezen működött közre előadóként.

Chick Coreát 60 alkalommal jelölték Grammy díjra, ebből 23 alkalommal meg is kapta a legnagyobbra tartott zenei díjat.

Búcsúzzunk a kiváló zenésztől egy emlékezetes fellépése részletével, amelyen a kiváló Bobby McFerrinnel közösen mutatják be, milyen a játékos zene.

Videó:  youtube

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.