Drágultak a csehországi várak, kastélyok belépői

2011. március 28., 13:40
POZSONY,PRÁGA. 10 százalékkal drágábban tekinthetők meg idén a csehországi műemlékek, várak és kastélyok. A kulturális tárca a pénzhiány miatt lefaragta a támogatásokat, ezért lettek drágábbak a belépőjegyek. Takarékossági okokból sok helyen felfüggesztették a műemlékek felújítását is.

A műemlékek üzemeltetőinek az energia-, illetve a vízárak emelkedésével is meg kell birkózniuk - nyilatkozta Dagmar Snajderová, a nemzeti műemlékvédelmi intézet kromeøízi szóvivője. "A várak és kastélyok körül szinte mindenütt parkok és kertek vannak, amelyeket nyáron öntözni kell. Ez komoly összegekbe kerül" - hangoztatta a szóvivő.

A látogatottság megóvása érdekében kedvezményekkel és kísérőrendezvényekkel bővítik a programkínálatot. A dél-morvaországi Lednicében, a Lichtenstein család ősi birtokán például megnyitják a gyerekszobákat és kiállítást rendeznek a régi játékokból. A Prágához közeli Krivoklát kastélyban látogathatóak lesznek az egykori várárkok, illetve néhány titkos kazamata. Az észak-csehországi Náchodban a régi korok kitüntetéseiből és érdemrendjeiből készül egy nagyszabású kiállítás. Több vár és kastély késő esti, éjjeli látogatásokat, programokat készít elő az érdeklődők számára.

Petr Kroupa, a brünni műemlékvédelmi központ igazgatója szerint igaz, hogy drágábbak lettek a belépők, de "egy-egy műemlék megtekintése még mindig olcsóbb szórakozás, mint egy menő filmre szóló mozijegy" - hangoztatta. Kroupa bízik abban, hogy az iskolák és a gyermekes családok továbbra is hűséges látogatói lesznek a csehországi műemlékeknek.

Kövesse facebook oldalunkat is!