2018. október 6., 14:08

Budapesti képeslapok Rimaszombatban

Megnyílt Kresnye András fiatal gömöri fotóművész Budapesti képeslapok című kiállítása a rimaszombati Városháza Galériában. 

img_3478.jpg
Médialapozó
Fotó: Virsinszky Tamás

A csütörtöki megnyitón Juhász Dósa János a kiállítás társszervezője tolmácsolta Tarlós István, Budapest főpolgármesterének üzenetét, aki ugyan nem tudott részt venni a megnyitón de üdvözletét küldte. Üzentében megköszönte, hogy ezáltal is öregbítik Budapest hírnevét Gömörben, valamint sok sikert kívánt az alkotónak.

Fotó:  Virsinszky Tamás

Ugyancsak felolvasták Ferdinandy György, Gömörből elszármazott József Attila díjas író levelét, aki egyfajta bevezetőt írt a kiállítás elé. Ebben rámutatott, hogy Kresnye András képeit nézegetve olyan érzése támadt, mintha nyolcvanévesen újra felfedezné a szülővárosát. "Ez az ifjú ember istenáldotta művész. Felfedezi, és neofita friss szemével láttatja Budapestünket, a Kárpát-medence festői fővárosát" - írta levelében Ferdinandy György.

Fotó:  Gecse Attila

Vavrek István hangsúlyozta, hogy Kresnye Andrásra büszke lehet, nemcsak családja és barátai, de az egész gömöri közösség is. "Itt áll egy fiatal tehetség fotós, akinek az álma vállt valóra. Bizonyította, hogy kitartással és akaraterővel az ember elérheti céljait" - mondta a Most-Híd rimaszécsi származású képviselője, további szakmai sikereket kívánva az alkotónak.

A kiállítás keresztapjának Cziprusz Zoltánt kérték fel. Az MKP városi és megyei képviselője szerint remek képek kerültek bemutatásra, melyek jó és nem mindennapi szemszögből mutatják be Budapestet. A kiállítás akár a város meglátogatásához is kedvet adhat.

A megnyitón részt vett még Rigó László alpolgármester és Csúr Tibor Nagybalog polgármestere is, Páko Mária pedig tanítványaival közösen adott zenei aláfestést.

Fotó:  Virsinszky Tamás

A 21 éves nagybalogi Kresnye András lassan nyolc éve foglalkozik fotózással, s ez már a harmadik önálló kiállítása. Először a Gömöri Fotóklub tematikus tárlatán (Nők a tájban) mutatkozott be Micsuda Andrással és Mihályi Szabolccsal közösen 2015-ben. A Három Rózsa Kávézójából indult tárlatot azóta Füleken, Balogfalán, Várgedén és Nagybalogon is bemutatták.

Első önálló kiállításán (Bangyó fele) az addigi portré és tájképeiből készült válogatás, amelynek szintén a Városháza Galéria adott otthont. Tavaly az osztrák fővárosban, Bécsben rögzített hangulatképeit láthatták az érdeklődők, s ennek kapcsán adódott az ötlet, hogy készülhetne egy sorozat Közép-Európa fővárosairól. Ebbe a sorba illeszkedik a mostani Budapesti képeslapok című tárlat, melyet az alkotók reményei szerint majd egy pozsonyi összeállítás fog követni.

Kresnye András kiállítása Rimaszombatban még egy hónapig, azaz november 5-ig lesz megtekinthető a Városháza Galériájában. A tárlat azonban már most több meghívást kapott, így majd Nagybalogon, Bátkán és Tornalján is bemutathatják.

img_3478.jpg
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.