Bhutáni és hazai versenyen is aranyérmet szerzett Grosch Péter komáromi fotós

2020. október 15., 18:50
Nagy Miskó Ildikó

Az érsekújvári Hexagon Fotóklub a Szlovákiai Fotográfusok Szövetségével - ZSF és a Szlovákiai Fotográfusok Társulásával - SFF közösen, a házigazda város támogatásával, idén tizennegyedszer hirdette meg az Én Szlovákiám elnevezésű országos fotóversenyt. A kétévente megrendezendő viadal egyik győztese, akárcsak egy korábbi bhutáni nemzetközi megmérettetésé is, a komáromi Grosch Péter lett.

Fotó: Grosch Péter albuma
Az őszi "aranyesőnek" örvendő Grosch Péter

A bel- és külföldi versenyeken is elismert tehetség, akinek a fényképeit már portálunk is több alkalommal közölte, elmondta:

Az első analóg, vagyis filmtekercses Corina fényképezőgépemet még alapiskolásként, az édesapámtól kaptam. Egyre jobban megtetszett a fotózás, és szinte mindent lencsevégre kaptam, amit érdekesnek találtam.

Majd áttértem a digitális fotózásra, amihez jelenleg egy Canon 77D gép áll a a rendelkezésemre. Mivel a kenyeremet informatikusként keresem, mindig is műkedvelő fotósnak tartottam magam. Ez számomra egy nagyon kellemes és tartalmas időtöltést jelent – fényképezés közben relaxálok, s a fotóimmal remélhetőleg másoknak is örömet szerzek”.

Majd arról számolt be, hogy az érsekújvári fotóversenyt színes és fekete-fehér képek kategóriában hirdették meg, s minden nevezőtől kategóriánként legfeljebb 4-4 fotót vártak.

Összesen 42 szlovákiai fotós 205, vagyis 69 fekete-fehér és 136 színes képet küldött be, amelyeket a következő összetételű zsüri bírált el: PhDr. Marián Pauer ESFIAP, AZSF – pozsonyi zsürielnök, Holop Ferenc AZSF, a komáromi Helios Fotóklub elnöke és Mgr. art. Boris Kopaj, az érsekújvári Hexagon Fotóklub tagja.
Bhutáni és hazai versenyen is aranyérmet szerzett Grosch Péter komáromi fotós
Fotó: Grosch Péter
Az érsekújvári győzelmet hozó Lány hegedűvel című fotó

„A szervezők feltételként szabták, hogy csak Szlovákiában készült fotókkal nevezzünk be a versenybe. Az általam beküldött 4-4 fénykép közül a Lány hegedűvel cíművel a fekete-fehér fotók kategóriájában, erős mezőnyben az 1. helyen végeztem. Az a komáromi várban korábban megtartott workshopon született, ugyanis nem csak vadonatúj alkotásokkal nevezhettünk. A győzelmemmel oklevél és aranyérem párosul, amelyeket személyesen a világjárvány miatt majd én is csak később vehetek át, akárcsak a további 13 díjazott a sajátját. Eredetileg október 17-ére, az érsekújvári Szakszervezetek Házába tervezték a kiállítással egybekötött díjátadó ünnepséget, amely a szigorítások miatt későbbre halasztódik. Egyelőre csak online módon tették közzé az eredményeket. A tárlaton majd a bíráló bizottság által kiválasztott 37 fekete-fehér és 71 színes fotót láthatják az érdeklődők“ - tudtuk meg a továbbiakban.

Azt is elárulta, hogy az idei ősz számára „aranyesővel“ kezdődött, ugyanis nemrég egy bhutáni internetes fotóverseny photo travel kategóriájában FIAP Gold helyezést ért el a Foggy morning (Ködös reggel) című képével.

„Szívesen mérettetek meg hazai és külföldi fotóversenyeken. Két héttel ezelőtt a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) támogatásával megrendezett bhutáni online viadal mindhárom kategóriájába (színes, fekete-fehér és photo travel) 4-4 képpel neveztem be. Végül az utóbbi, vagyis a fotóutazás kategóriában a Ködös reggel című képemmel ugyancsak aranyérmet érdemeltem ki“ – nyilatkozta.

Bhutáni és hazai versenyen is aranyérmet szerzett Grosch Péter komáromi fotós
Fotó: Grosch Péter
A bhutáni verseny aranyérmes fotója: Ködös reggel

Szinte hihetetlen, hogy a tehetséges fotós műveit, a sorozatos bel- és külföldi sikerei ellenére, eddig csak csoportos kiállításokon vagy a médiában szemrevételezhettük, az első egyéni tárlatának megrendezése pedig a járvány utáni időszakra halasztódik.

„Többnyire az érsekújvári Hexagon Fotóklub tagjaival közös kiállításokon mutatták be pár fényképemet.

Legszívesebben tájképeket fotózom, de gyakran más témákat is megörökítek, amelyek felkeltik az érdeklődésemet. Például a nemzettudat erősítését is segítő Kárpátia Sport Polgári Társulás rendezvényeit is mindig végigkattogtatom, annál is inkább, mert annak az egyik alapító tagja vagyok“

- mondta el végül interjúalanyunk, akinek az újabb győzelméért hamarosan egy FIAP által támogatott, bártfai online fotóverseny során szurkolhatunk.