Betiltott árnyékok a kávéházban

Virsinszky Tamás 2019. október 13., 07:55

Hosszú idő után nyílt újra tárlat a rimaszombati Három Rózsa Kávéházhoz tartozó kiállítóteremben, ahol ezúttal Kresnye András fiatal nagybalogi fotóművész képei tekinthetők meg.

Fotó: Káli Krisztián

Az Árnyékok című kiállítás eredetileg a rimaszombati városháza galériájában kapott volna helyet, ám azt a város vezetése nem engedélyezte, mondván a képek túl sötétek, lehangolóak és erotikusak, ezért kellett új helyszínt találni a homályba burkolózó, főként emberi testrészeket bemutató, félakt fényképek számára. A kiállítás így végül Betiltott árnyékok címmel nyílt meg, a korábban tervezettől két héttel később, a Három Rózsa Kávéházban.

Fotó: Virsinszky Tamás

Juhász Dósa János, a kiállítás kurátora köszönetet mondott Vaskői Károlynak és Végh Barbarának, amiért segítettek abban, hogy a tárlat mégis megvalósulhatott. A Három Rózsa Kávéházban már korábban is helyet kaptak hasonló jellegű fotók. Pár évvel ezelőtt Nők a tájban címmel éppen Kresnye András, Mihályi Szabolccsal és Micsuda Andrással közösen készített tárlatot, ám annak a téma könnyedségénél fogva merőben más hangulata volt. A fekete-fehér képek kétségkívül komorabb érzéseket ébresztenek az emberben, mint a nyári természetfotók és a portrék, de semmiképpen sem érdemesek a mellőzésre. 

Fotó: Virsinszky Tamás

„Kresnye András új kiállítása tájainkon eleddig ismeretlen merész vállalkozás, ugyanis úgy kalandozik el Gömörből, hogy mégis itt marad. Egy-egy összekulcsolt kéz, kimerevített hát, fátyol mögé bujtatott szempár, homályba burkolózó testközel – néha már azt hihetnénk, mindent kendőzetlenül megmutat – holott csak árnyakat látunk. Ismeretlenül is ismerősek, hiszen gömöriek, s ugye tudjuk, az ördög mindig a részletekben lakozik. Akkor is, ha mindvégig árnyékban maradnak” – mondta megnyitó beszédében Juhász Dósa János, köszönetét kifejezve mindazoknak, akik a testüket illetve annak egy részletét adták a képekhez.

A Betiltott árnyékok című tárlat október végéig látható a Három Rózsa Kávéházban, a tervek szerint ezután több környékbeli településen is bemutatnák.

 

Képgalériánk:

Rimaszombatban egyébként nem új keletű, hogy egy kiállítás megnyitását nem engedélyezik. Jozef Šimko polgármester korábban a Post Bellum SK nonprofit szervezet holokauszttúlélők történetét bemutató szabadtéri tárlatának nem adott helyett a város közterületén, így azt a szervezők kénytelenek voltak egy megyei fenntartású intézmény, a Gömör-Kishonti Múzeum udvarán felállítani.

0 HOZZÁSZÓLÁS