2018. május 24., 11:15

Az objektíven túl - Németi Róbert fotókiállítása Tornán

Megnyitották Németi Róbert fotógráfus riportfotóit bemutató, Az objektíven túl címet viselő fotókiállítását szerdán Tornán.

nem01.jpg
Galéria
+11 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergő

A tárlat Németi Róbert eddigi tevékenységének keresztmetszetét adja. Bár túlnyomórészt fotóriporteri pályájához kapcsolható képek kaptak helyet a kiállított alkotások között, ugyanakkor a magánember aspektusát is igyekeztek a nagyközönség elé tárni, főleg különleges hangulatú természetfotóin keresztül.

A Fecsó Pál Polgári Társulás szervezésében megvalósult tárlatot Szaszák György publicista nyitotta meg. „Itt, Tornán ennek a kiállítóteremnek a falait most Németi Róbertek a fotói díszítik. Olyan fiatal tehetség ő, aki megengedheti magának, hogy a létigazságok keresése közben a szája zárva maradjon. Persze a fotói beszédesek: láttatnak! A kimerevített pillanatok látványa, annak inspiratív ereje felismerés-folyamatokat indíthat el a nézőben. És ez így jó! A kiállítás ezért is kapta Az objektíven túl címet. Utalás ez egyben a fényképezőgép objektívje mögött álló fotós mibenlétére és a fotó elé álló szemlélődő befogadóképességére is” – fogalmazott Szaszák György, aki szerint Németi Róbert földije, Tóthpál Gyula, a szlovákiai magyar fotóművészet egyik legmeghatározóbb alakja által kitaposott úton jár.

Fotó:  Fábián Gergő

Hozzáfűzte, a kiállított fotókban több van a napi sajtó szükségleteinél. „Fotóin az értelem és az érzelem, a fény és az árnyék, a létöröm és a bánat, a pillanat és az időtlenség aránya olyan kifejező erővel bír, ami sokatmondó” – hangsúlyozta Szaszák György.

Németi Róbert a megnyitót követően lapunknak elmondta, már legalább egy évtizede foglalkozik fotózással. „Kezdetben pici géppel kezdtem, aztán váltottam nagyobbra, majd még nagyobbra. A hobbiból aztán munka, állás lett” – emlékezett vissza. Hozzáfűzte, ihletet leginkább abból a témából merít, amin éppen dolgozik. „Amíg mindez egy hobbi volt, azt fotóztam, amit szerettem. Amióta ezzel keresem a kenyerem, az ihlet leginkább abból adódik, ami a téma, tehát ha valahová küldenek, azt fotózom. Viszont ha akad egy kis szabadidőm, előveszem a gépet, elmegyek a természetbe és készítek egy-két képet” – fejtette ki.

Annak kapcsán, hogy a tárlat párokban mutatja be a képeket, elmondta, ez nem volt céltudatos, a kezdetektől tervezett koncepció. Amikor a királyhelmeci kulturális központtal nekiláttak a kiállítás megszervezésének, a fotók válogatása során arra jöttek rá, úgy mutat jól, ha egy nagyobb kép mellé egy kisebbet tesznek. „Így nemcsak egy képet lát a néző, hanem egy másik szemszöget – sokszor egy közelebbit –, egy másik történetet is” – magyarázta Németi Róbert.

Fotó:  Fábián Gergő

nem01.jpg
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.